Jourová bude v Komisi dočasně odpovídat také za otázky justice

Místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová ode dneška převezme i oblast justice za svého kolegu Didiera Reynderse. Ten oznámil kandidaturu do funkce generálního tajemníka Rady Evropy. Až do okamžiku volby si kvůli tomu vzal neplacené volno, uvedla dnes mluvčí unijní exekutivy Arianna Podesta.

Jourová na Reyndersovo portfolio dohlížela již nyní z pozice místopředsedkyně Komise. Mezi hlavními oblastmi, kterými se komisař pro spravedlnost zabývá, patří zejména problematika vlády práva a právního státu.

„Děkuji předsedkyni Evropské komise, že mi dočasně svěřila portfolio justice. Jsem připravena pokračovat v dobré práci Didiera Reynderse. Přeji mu hodně štěstí,“ uvedla na sociální síti X Jourová.

Kandidáty na příštího generálního tajemníka Rady Evropy jsou bývalý švýcarský prezident Alain Berset, právě Belgičan Reynders a bývalý estonský ministr kultury Indrek Saar. Volba by měla proběhnout v červnu.

Rada Evropy je mezinárodní celoevropská organizace, která sídlí ve Štrasburku a zajišťuje spolupráci členských států zejména v oblasti podpory demokracie a ochrany lidských i sociálních práv a svobod. Vznikla v roce 1949 a nesouvisí s Evropskou unií. Nyní ji tvoří 46 evropských států, Česko je členem od června 1993.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek