V Bruselu začíná mimořádná Evropská rada, hlavním tématem jednání bude konkurenceschopnost

Během dvoudenního zasedání Evropské rady se vedoucí představitelé EU zaměří na klíčové otázky týkající se ekonomiky a konkurenceschopnosti. Dále budou jednat o vztazích EU s Tureckem, podporu Ukrajiny a na situaci na Blízkém východě.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes v podvečer ještě před samotným jednáním Evropské rady sejdou na krátké recepci s belgickým králem Filipem.

Po přesunu do budovy Rady zahájí jednání diskusí o vnějších vztazích. Na úvod jednání by měl k šéfům států a vlád promluvit prostřednictvím videokonference i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident představí aktuální situaci. Následně, s ohledem na početné raketové útoky na civilní obyvatelstvo a infrastrukturu, lídři projednají situaci v této zemi a možné cesty k urychlení potřebných dodávek obranného materiálu.

Dále se očekává strategická rozprava o vztazích mezi EU a Tureckem. Tato diskuse se zaměří na současný stav politických, hospodářských a obchodních vztahů mezi oběma stranami.

Posledním, avšak ne méně důležitým bodem středečního jednání, bude situace na Blízkém východě. Vedoucí představitelé EU budou diskutovat o napětí v regionu po bezprecedentních útocích Íránu na Izrael. Tématem může být i aktuální situace v Libanonu, humanitární situace v Gaze nebo opatření ke zmírnění napětí v regionu.

Ve čtvrtek bude na programu Evropské rady konkurenceschopnost s důrazem na jednotný trh. Na úvod jednání by měl svou zprávu o vnitřním trhu představit Enrico Letta. Vedoucí představitelé následně povedou diskusi o potřebných krocích vedoucích k posílení dlouhodobé konkurenceschopnosti. Diskutovat se bude o možnostech prohloubení vnitřního trhu, posílení evropské hospodářské základny, příležitostech v digitální a oběhové ekonomice, o unii kapitálových trhů a udržitelném zemědělství.

Zdroj: Evropská rada

Sdílet tento příspěvek