EU zřizuje dočasnou pracovní skupinu pro boj proti vměšování do unijních voleb

Evropská unie zřizuje dočasnou pracovní skupinu pro boj proti zahraničnímu vměšování do unijních voleb. Plán na summitu v Bruselu v noci na dnešek představil premiér předsednické Belgie Alexander De Croo. Krátce před summitem český premiér Petr Fiala a De Croo informovali lídry členských zemí i unijních institucí o závěrech vyšetřování ruského vměšování do chodu Evropského parlamentu a voleb.

„Chceme velmi často vyhodnocovat zaznamenané dezinformační kampaně, sdílet tyto informace se členskými státy a spolupracovat s národními justičními orgány na přijetí opatření,“ uvedl De Croo. Slíbil také, že spolupráci bude koordinovat Belgie jako předsednická země. Začne fungovat okamžitě, aby byla efektivní v době červnových voleb do Evropského parlamentu.

EU pro boj s dezinformacemi aktivuje mechanismus se zkratkou IPCR. Ten propojí unijní instituce, vlády členských zemí a další aktéry a umožní lepší výměnu informací a urychlenou koordinaci společné reakce. Mechanismus vznikl v roce 2013. Následně byl aktivován v souvislosti s významnými krizemi, například kvůli ruskému útoku na Ukrajinu, pandemii či migrační krizi v roce 2015.

BIS v březnu oznámila, že se jí podařilo „odhalit a zmapovat“ aktivity vlivové sítě financované z Ruska působící v zemích EU. Česká vláda v reakci uvalila sankce na několik fyzických a právnických osob, včetně mediální společnosti Voice of Europe.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek