Další Čech na vysokém postu v EU: Jan Dusík je novým zástupcem generálního ředitele pro oblast klimatu

Česká republika má nového vrcholného zástupce na vysoce strategické pozici v Evropské komisi. Bývalý ministr životního prostředí Jan Dusík uspěl ve finále konkurzu na post zástupce generálního ředitele pro klimatickou politiku a v úterý jeho nominaci schválili eurokomisaři. Dusík se tak bude přímo podílet na dojednávání finální podoby legislativy Green Dealu.

Hlavním posláním Generálního ředitelství pro oblast klimatu (DG CLIMA) je podpora Komise v boji proti změně klimatu v rámci EU i na mezinárodní úrovni. Jan Dusík má v oblasti ochrany klimatu třicetiletou profesní zkušenost. Během svého rozsáhlého angažmá má rovněž bohaté zkušenosti s vyjednáváním na nejvyšší politické úrovni a dle oznámení Komise o jeho přijetí Dusík prokázal solidní vůdčí schopnosti spolu se schopnostmi koncipovat inovativní řešení tváří v tvář složitým politickým výzvám.

Dusík má za sebou dlouhou kariéru na Ministerstvu životního prostředí ČR a také úspěšně koordinoval aktivity Česka v oblasti klimatické diplomacie během českého předsednictví v Radě EU v roce 2022. Rovněž vedl jménem EU mnohá ministerská jednání během COP27. Bývalý ministr je také vedoucím členem arktického programu Světového fondu na ochranu přírody (WWF) a v minulosti působil i jako regionální ředitel a zástupce pro Evropu v programu OSN pro životní prostředí v Ženevě.

Na úspěch českého zástupce již reagovali mnozí politici včetně premiéra Petra Fialy, který získání postu vidí jako konkrétní výsledek aktivní české evropské politiky. „Je to velký osobní úspěch a důkaz toho, že naši odborníci mají v Evropě co nabídnout,“ uvedl na síti X.

Zdroj: Evropská komise
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek