V Hradci Králové začala venkovní výstava fotografií ke vstupu ČR do EU

V Hradci Králové na náměstí 28. října dnes začala putovní venkovní výstava fotografií ke 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Na 18 oboustranných panelech je k vidění 107 fotografií, které představují klíčové okamžiky spojené se vstupem Česka do EU. Výstavu připravila Česká tisková kancelář a Hradec Králové je prvním městem, kde se expozice představila.

Fotografie mapují dění před vstupem Česka do EU, rozšíření unie v roce 2004 i události spojené s předsednictvím České republiky unii letech 2009 a 2022. Zachycují i projekty financované z fondů EU, ale také fenomény a mýty spojené s členstvím v unii. Připomínají třeba i konec názvů tuzemský rum a pomazánkové máslo u potravinářských výrobků, které bylo nutné přejmenovat. Část fotografií mapuje evropské projekty daného regionu.

„Většina fotografií pochází z produkce fotoreportérů ČTK, jsou ale využity i další zdroje dostupné ve společné Fotobance ČTK/Profimedia,“ řekla šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková.

Podle hradecké primátorky Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) je nutné si výročí vstupu do EU připomínat a oslavovat. „Máme tu (díky vstupu do EU) mnoho skvělých projektů, ale máme tu i pocit sounáležitosti, který nás propojuje s evropskou komunitou a společenstvím,“ řekla ČTK primátorka. U Hradce Králové výstava mimo jiné připomíná unijními penězi podpořenou rekonstrukci zchátralých Vrbenského kasáren.

V Hradci Králové bude výstava do 19. května, pak ji tvůrci přestěhují do Kutné Hory, kde bude k vidění od 21. května do 20. června. Již od 1. května bude druhá výstavní sada vystavena v Jindřichově Hradci, a to do 31. května. Další zastávky výstavy jsou v jednání.

O členství ČR v EU připravila ČTK v minulosti dvě fotografické výstavy. První u příležitosti desátého výročí vstupu do unie. V roce 2022 ČTK společně s Úřadem vlády ČR v rámci doprovodného programu českého předsednictví uspořádala putovní výstavu Dospěli jsme v EU k 18. výročí členství.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek