Evropští ministři zahraničí se dohodli na rozšíření íránských sankcí, Ukrajině chtějí pomoci s protivzdušnou obranou

V pondělí 22. dubna se v Lucemburku uskutečnilo zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC), které se věnovalo současné situaci na Ukrajině, Blízkém východě a v Súdánu. Českou republiku na jednání zastupoval ministr zahraničních věcí Jan Lipavský spolu s náměstkem Eduardem Huliciusem a náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem.

Rada pro zahraniční věci jednala o ruské agresi vůči Ukrajině na společném zasedání unijních ministrů zahraničních věcí a ministrů obrany. K těm se v úvodu prostřednictvím videokonference připojili ukrajinští ministři zahraničí a obrany Dmytro Kuleba společně s Rustem Umerovem, kteří informovali o aktuální situaci na Ukrajině.

Vysoký představitel Unie Josep Borrell zdůraznil, že je nutné Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany a rakety. Navrhl tedy koordinaci jejich urychleného dodání na úrovni EU. „Kromě raket a bezpilotních letounů Ukrajinci hlásí 7 000 řízených bomb vypálených Ruskem za první 4 měsíce letošního roku, což je asi 60 řízených bomb denně,“ uvedl k věci.

„Česko je díky muniční inciativě, skrze kterou jsme zajistili již 500 000 kusů munice, jedním z tahounů v podpoře Ukrajiny. Je ale důležité zaměřit se také na obranu ukrajinského vzdušného prostoru, skrze který Rusko provádí barbarské útoky na energetickou infrastrukturu“ uvedl ministr Lipavský, který ocenil odezvu, se kterou se česká muniční iniciativa mezi dalšími státy setkala. Česká republika na jednání také prosazovala svůj návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru.

Ministři zahraničí následně jednali o situaci na Blízkém východě, přičemž mimo jiné věnovali pozornost zhoršující se humanitární situaci v pásmu Gazy a riziku eskalace konfliktu v regionu.

Ministři dosáhli politické shody na rozšíření sankcí vůči Íránu po jeho nedávném bezprecedentním útoku na Izrael. Restriktivní opatření by se měla dotknout zejména dodávek dronů a balistických raket a zamezit rozšiřování destabilizačních aktivit íránských spojenců.

Rada následně opětovně vyzvala všechny zainteresované strany k maximální zdrženlivosti.

Další část ministerské diskuze se týkala posílení koordinace EU s OSN, Africkou unií a dalšími mezinárodními partnery k podpoře mírových iniciativ v Súdánu. Jedná se o aktuálně nejzávažnější uprchlickou krizi na světě s 11 miliony vnitřně vysídlených obyvatel a 17 miliony obyvatel, kterým hrozí hladomor.

Právě 15. dubna uplynul jeden rok od vypuknutí války mezi súdánskou armádou (SAF) a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). U příležitosti tohoto smutného výročí proběhla v Paříži mezinárodní humanitární konferenci pro Súdán a sousední země, jejímž výsledkem byl příslib 2,1 miliardy eur na humanitární pomoc.

Zdroj: Rada EU, MZV ČR
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek