EU chce jednat se Spojeným královstvím o programech pro studium a práci mladých lidí

Evropská komise navrhla zahájit jednání o usnadnění mobility mládeže se Spojeným královstvím. Případná dohoda by mladým občanům EU a Spojeného království usnadnila studium, práci a život v členských státech i Velké Británii. 

Komise oznámila, že hodlá jednat o úpravě brexitové dohody, aby mladí občané členských států EU mohli bez překážek studovat a pracovat ve Spojeném království a naopak. Toto automatické právo skončilo v roce 2020 poté, co Spojené království vystoupilo z EU.

Brexit zapříčinil snížení mobility mezi EU a Spojeným královstvím a ovlivnil zejména možnosti mladých lidí absolvovat výměny mládeže či kulturní, vzdělávací a výzkumné programy. Komise by v rámci předpokládané dohody chtěla dosáhnout toho, aby občané EU i Spojeného království ve věku od 18 do 30 let mohli v cílové zemi pobývat až 4 roky.  

EU bude se Spojeným královstvím jednat o podmínkách (věk, maximální délka pobytu, podmínky způsobilosti, pravidla pro ověřování jejich splnění), které budou muset mladí lidé splnit, aby mohli cestovat bez ohledu na to, zda v cílové zemi plánují studovat, pracovat či absolvovat odbornou přípravu. Komise chce také kvůli usnadnění výměn mládeže jednat o opětovném přidružení Spojeného království k programu Erasmus+.

Doporučení Komise bude nyní projedná Rada. Pokud Rada doporučení schválí, bude Komise oprávněna zahájit jednání se Spojeným královstvím.  

Zdroj: Evropská komise, UK ETA
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek