Evropský parlament vyzval lídry EU a členské země, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování

Evropský parlament vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

Konkrétně se Evropský parlament v tomto kontextu zaměřil na pravicově populistickou Alternativu pro Německo (AfD), která by podle něj měla zveřejnit své finanční vztahy, především s Kremlem. Podezření z možného uplácení ze strany Ruska čelí člen Spolkového sněmu za AfD Petr Bystroň a europoslanec této strany Maximilian Krah.

Evropský parlament kritizoval také Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Představitelé FPÖ v roce 2016 podepsali smlouvu „o přátelství“ s Putinovou stranou Jednotné Rusko.

Evropští představitelé by ruskému vměšování měli podle Evropského parlamentu čelit s naléhavostí i kvůli nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu, které se uskuteční 6. až 9. června.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek