EU chce od provozovatele sítě X detaily ke snížení zdrojů na moderování obsahu

Evropská komise požádala provozovatele americké sociální sítě X o informace k jejím postupům při moderování obsahu, zvláště vysvětlení pro snížení prostředků na moderování. Komise to uvedla v dnešním sdělení a dodala, že její žádost souvisí se nařízením EU o digitálních službách.

Cílem žádosti je získat více podrobností o aktivitách a zdrojích sítě X v oblasti moderování obsahu a o posouzení rizik v souvislosti se zaváděním generativních nástrojů umělé inteligence (AI) v EU. Od americké firmy požaduje podrobné informace a také interní dokumenty.

Evropská komise loni v prosinci zahájila se sítí X řízení s cílem posoudit, zda mohla firma porušit unijní nařízení o digitálních službách v oblastech souvisejících mimo jiné s řízením rizik, moderováním obsahu či transparentností reklamy. Včerejší žádost o informace je dalším krokem v tomto vyšetřování. Koncem dubna Komise zahájila další dvě podobná řízení se společnostmi Facebook a Instagram kvůli podezření z neplnění povinností při boji proti dezinformacím.

Nedávná zpráva platformy podle Komise ukázala, že provozovatel sítě omezil svůj tým moderátorů obsahu téměř o 20 procent ve srovnání s říjnem. Snížil také jazykové pokrytí v EU na sedm z původně 11 jazyků.

Síť X musí Komisi poskytnout požadované informace týkající se zdrojů pro moderování obsahu a generativní AI do 17. května. U zbývajících otázek do 27 května. Za nesprávné, neúplné nebo zavádějící odpovědi na žádost o informace může Komise uložit pokutu.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek