Zájem firem z EU investovat v Číně klesl na rekordní minimum

Podíl firem z Evropské unie, které považují Čínu za nejlepší investiční destinaci, klesl na rekordní minimum. Obnovení důvěry ve druhou největší ekonomiku světa může trvat roky. Uvedla to ve svém nejnovějším průzkumu podnikatelské důvěry lobbistická skupina Evropská obchodní komora v Číně.

Vyhlídky na podnikání v Číně jsou rovněž nejnižší od počátku sledování těchto údajů, tedy za 20 let. Více než čtvrtina respondentů je pesimistická ohledně svého současného růstového potenciálu a 44 procent znepokojují budoucí vyhlídky.

Pouze 13 procent firem uvedlo, že v současné době vidí Čínu jako hlavní investiční destinaci. V roce 2023 jich bylo 16 procent a je to také mnohem méně, než v době pandemie nemoci covid-19, kdy přísný režim nulové tolerance způsobil, že tento údaj klesl v roce 2019 na 17 procent z jedné čtvrtiny.

„Existují znepokojivé známky toho, že některé evropské společnosti opouštějí své aktivity v Číně nebo omezují své ambice, protože problémy, kterým čelí, převažují nad výhodami přítomnosti v Číně,“ řekl při prezentaci průzkumu prezident komory Jens Eskelund.

Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika se potýká s problémy a prezident Si Ťin-pching navzdory nesouhlasu západních zemí nabádá k soběstačnosti a trvá na modelu rozvoje výroby financované dluhem, zahraniční firmy se cítí méně vítané než dříve. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí naléhali na čínského prezidenta, aby zajistil vyváženější obchod s Evropou. Si ale během své návštěvy Paříže nejevil příliš známek ochoty nabídnout zásadní ústupky, upozornila agentura Reuters.

„Hlubší strukturální problémy Číny – včetně pomalé poptávky, vysoké úrovně vládního dluhu a přetrvávajících problémů v sektoru nemovitostí – budou nadále ovlivňovat vyhlídky domácích i zahraničních společností,“ uvedla komora. Ty se obávají, že by ekonomika Číny zpomalí do té míry, že přejde do recese.

Nejméně je za dobu měření také nyní počet společností, kterým rostou tržby. Téměř 40 procent respondentů uvedlo, že největší výzvou pro jejich podnikání je churavějící čínská ekonomika. Na druhém místě s podílem 15 procent skončila zpomalující globální ekonomika.

„Společnosti nadále přesouvají investice z Číny na alternativní trhy, které jsou předvídatelnější, spolehlivější a transparentnější,“ dodala komora.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek