Ministři zahraničí jednali o obnově Ukrajiny a angažovanosti EU v nestabilních zemích

V úterý 7. května se v Bruselu uskutečnilo zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů pro rozvoj (FAC-DEV), na kterém se unijní ministři  věnovali koordinaci plánu na obnovu Ukrajiny, humanitární situaci v Gaze a rozvojové pomoci v nestabilních oblastech. Českou republiku na jednání zastupoval náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák.

Ministři jednali o účinné koordinaci plánu na obnovu Ukrajiny, kdy nejbližším cílem je zahájení čerpání finančních prostředků z prvního pilíře Nástroje pro Ukrajinu. Podmínkou čerpání je, že Ukrajina dosáhne pokroku v reformách a investičním programu.

Podpora EU v rámci prvního pilíře bude činit 38,27 miliardy eur (z toho 5,27 miliardy eur v grantech a 33 miliard eur v půjčkách). Celkový objem finanční pomoci z Nástroje pro Ukrajinu bude na období 2024-2027 činit 50 miliard eur.

Tento plán, který počítá také s částečným využitím výnosů ze zmrazených ruských aktiv k rekonstrukci země, podpořili o den později 8. května velvyslanci členských států. Potvrdit rozhodnutí by měli ministři financí kvalifikovanou většinou na zasedání Rady ECOFIN 14. května.

Rada následně jednala o další pomoci v oblasti Gazy a Západního břehu s ohledem na zhoršující se humanitární situaci. „EU a členské státy nadále vyzývají k okamžité humanitární přestávce vedoucí k trvalému příměří, bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích a poskytnutí humanitární pomoci. Znovu zdůrazňujeme, že všichni v regionu musí zachovat zdrženlivost. Další eskalace není v ničím zájmu,” uvedl Vysoký představitel unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Ten rovněž zdůraznil nutnost obnovy veškeré finanční pomoci Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě UNRWA.

Během pracovního oběda se ministři zabývali problematikou nestability v zemích, které dlouhodobě čelí politicky obtížným podmínkám a zamýšleli se nad přístupem a možnostmi, které by v těchto souvislostech mohly přinést výsledky.

„EU je největším dárcem rozvojové pomoci. Často ale tato pomoc končí nákupem zboží nebo služeb ze zemí, které mají problematický vztah k lidským právům. Proto jsem dnes na Radě ministrů pro rozvoj navrhl, aby rozvojové peníze šly do zboží a služeb pocházejících z přijímací země nebo ze zemí EU,“ uvedl náměstek Kozák později na síti X. Rada se shodla na tom, že společná reakce EU také známá pod značkou  „Team Europe“ se musí zabývat základními potřebami místních komunit na základě propojení humanitární pomoci, rozvoje a mírových nástrojů.

Zdroj a foto: Rada EU



Sdílet tento příspěvek