Slovenský premiér Fico byl postřelen, je na cestě do nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes podle listu Denník N postřelen, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi, napsal list. Ministerský předseda byl letecky přepraven do nemocnice v Banské Bystrici, která je od Handlové vzdálena zhruba 65 kilometrů.

Denník N uvedl, že jeho reportér slyšel několik výstřelů a viděl, že premiéra poté členové jeho ochranky zvedají ze země, nakládají do vozidla a odvážejí. Podle svědků zaznělo několik výstřelů, když Fico přišel k lidem, kteří ho vítali. Následně politik padl k zemi. Pravděpodobného útočníka policisté zadrželi.

Dle bruselského serveru Politico byl slovenský premiér zasažen do hlavy a hrudníku, později však tuto informaci stáhnul. Oficiální informace o zdravotním stavu devětapadesátiletého ministerského předsedy dosud nejsou známé. Zdravotní služba uvedla, že k Ficovi vyslala záchranářský vrtulník. Krátce po 16. hodině byla na oficiálním Facebookovém profilu premiéra zveřejněna informace o tom, že byl Fico několikanásobně postřelen a nachází se v kritickém stavu. „Rozhodnou nejbližší hodiny,“ uvádí profil.

Před 17. hodinou vystoupila na krátké tiskové konferenci slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Policie zadržela pachatele a následně přinese více informací. Do té doby ale nevynášejme předčasné soudy. Zastavme nenávist. Hlavní je, aby se Robert Fico co nejdříve zotavil,“ uvedla.

Útok na premiéra Fica již odsoudila i řada vrcholných českých politiků.

„Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ uvedl Fiala.

„Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji,“ uvedl vicepremér Vít Rakušan. Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš napsal, že ho informace šokovala. „Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku,“ uvedl.

Útok již důrazně odsoudila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, která na síti X uvedla, že podobné skutky podkopávají demokracii jako naši společnou nejcennější hodnotu. „Myslím na premiéra Fica a jeho rodinu,“ uvedla.

Informace budeme dále aktualizovat.

Zdroj: ČTK, Politico
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek