Moldavsko v říjnu uspořádá referendum o vstupu do EU i prezidentské volby

Moldavsko uspořádá 20. října referendum o vstupu do Evropské unie. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodl parlament postsovětské republiky, která požádala o členství v evropském bloku krátce po předloňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Zároveň s referendem budou Moldavané volit novou hlavu státu.

Všelidové hlasování prosazuje proevropská prezidentka Maia Sandu. Referendum by podle ní zabránilo možné změně proevropského směřování země s 2,6 miliony obyvatel v případě, že by jiné vedení státu v budoucnu například prosazovalo orientaci na Rusko.

Návrh uspořádat referendum prošel dnes poměrně těsnou většinou 56 hlasů ve 101členném zákonodárném sboru. Poslanci podle Reuters na stejný den schválili také konání prezidentských voleb. Sanduová se v nich chce ucházet o znovuzvolení.

Evropská unie rozhodla o zahájení přístupových rozhovorů s Moldavskem a Ukrajinou loni v prosinci, letos v březnu obě země získaly návrh rámce jednání o přístupu. Moldavsko má v současnosti napjaté vztahy s Ruskem a jednoznačně odsuzuje agresi proti Ukrajině. Přijímací proces do EU obvykle trvá mnoho let a kandidátská země při něm musí splnit řadu podmínek a získat souhlas všech členských států.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek