Více než desetiletá výcviková mise EU v Mali skončila, oznámil Borrell

Mise Evropské unie, která od roku 2013 poskytovala výcvik vojákům v Mali, v sobotu skončila, oznámil dnes na sociální síti X šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Západoafrickou zemi podle něj opustili poslední vojáci, kteří tam pod hlavičkou EU působili. Borrell také řekl, že v Mali i dalších zemích Sahelu po vojenských převratech upevnily své postavení teroristické skupiny.

Ukončení mise se očekávalo poté, co se členské státy v uplynulých měsících nedohodly na jejím prodloužení. Její mandát tak vypršel k sobotě. Mise byla v poslední době výrazně menší než v předchozích letech, což byl důsledek neshod mezi EU a vojenskou juntou, která v Mali vládne od roku 2020. Do země povolala vojenská vláda jednotky ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny (v přepisu z ruštiny Vagnerovy), zatímco unijní státy začaly stahovat své vojáky a letos už jich zůstávalo jen 160.

„Veškerý personál operující pod vlajkou EU opustil zemi. Vzdávám hold všem armádním příslušníkům za jejich velké úsilí při výcviku více než 20.000 členů ozbrojených sil Mali, poskytování poradenských a vzdělávacích kurzů,“ uvedl Borrell.

Spuštění mise před více než deseti lety bylo reakcí na vystupňování útoků islámských radikálů a hlavním cílem bylo připravovat místní jednotky na tuto hrozbu. V minulosti měla mise se zkratkou EUTM až 1000 příslušníků. Programu se až do konce roku 2022 účastnila i česká armáda a v EUTM se vystřídalo celkem na 1200 českých vojáků. Misi v jisté fázi také velel český generál.

„Fakta ukazují, že od vojenských převratů v Mali, Burkina Fasu a Nigeru jsou teroristé silnější. Noví bezpečnostní aktéři jim nedokáží čelit a páchají závažné kroky proti obyvatelstvu,“ dodal Borrell v sérii příspěvků. „Kanály pro dialog a spolupráci ovšem zůstávají otevřené pro ty, kteří chtějí s EUpracovat,“ uvedl.

Mali se podobně jako Niger odvrátilo od dřívějších západních partnerů a sází na těsnější spolupráci s Ruskem. Na konci loňského roku zde fakticky skončila mírová mise Spojených národů MINUSMA, ve které sloužili vojáci z více evropských zemí, a své vojáky z bývalé kolonie úplně stáhla i Francie.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek