Dnes v Bruselu zasedne Rada přidružení EU-Moldavsko

V úterý 21. května 2024 se v Bruselu uskuteční 8. zasedání Rady přidružení EU a Moldavské republiky. Jedná se o první setkání po oficiálním zahájení přístupových jednání s Moldavskem, které bylo schváleno lídry EU v prosinci 2023.

Zasedání bude předsedat vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell. Moldavskou delegaci povede předseda vlády Moldavské republiky Dorin Recean. Jednání se zúčastní také komisař pro sousedství a rozšíření Olivér Várhelyi.

Moldavsko požádalo o členství v EU v březnu 2022 a v červnu téhož roku mu byl udělen status kandidátské země.

První zasedání od rozhodnutí Evropské rady o zahájení přístupových jednání s Moldavskou republikou bude zahájeno diskuzí o dvoustranných vztazích se zaměřením na proces přistoupení Moldavské republiky k EU. Na programu je také politický dialog o reformách, zejména v oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečnosti.

Poté budou delegace EU a Moldavska pokračovat ve výměně názorů na spolupráci a sbližování v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky a hospodářské a odvětvové spolupráce, zejména v oblasti energetiky, obchodu a obchodních záležitostí. Rada přidružení si rovněž vymění názory na globální a regionální výzvy.

Zdroj a foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek