Týdenní přehled dění v institucích EU 20. – 27. května 2024

Přinášíme přehled aktuálního dění v institucích EU v týdnu od 20. do 27. května 2024. Nadcházející jednání Rady EU, návrhy evropských nařízení a směrnic a projednávaná legislativa. To nejdůležitější z programu institucí EU na jednom místě!

RADA EU

V rámci květnového zasedání Rady GAC ministři zahájí přípravy červnové Evropské rady projednáním komentovaného návrhu pořadu jednání. Ten obsahuje témata (1) Ukrajina, (2) bezpečnost a obrana, (3) konkurenceschopnost, (4) vnější vztahy (včetně Blízkého východu) a (5) příští institucionální cyklus. Dále budou ministři pokračovat již druhou letošní diskusí o stavu právního státu, přičemž tentokrát se zaměří na CY, LV, LT a LU. Ministři si také vyslechnou aktuální informace k právnímu státu v PL v rámci řízení dle čl. 7 SEU. V rámci různého bude EK informovat o aktuálním vývoji ve vztazích EU–UK.  Belgické předsednictví (BE PRES) také představí výstupy diskuze k právnímu státu v rozšířené Unii, kterou vedli ministři na neformálním zasedání minulý měsíc v Bruselu. Dále zazní také informace k zahraničnímu vměšování v souvislosti s červnovými volbami do EP. Před samotným jednáním Rady proběhne neformální pracovní snídaně s účasti vicepremiérky Moldavska pro evropskou integraci Cristinou Gherasimov a během oběda proběhne diskuse v tzv. formátu ministrů pro budoucnost. Českou republiku bude na jednáních zastupovat ministr pro evropské záležitosti M. Dvořák.

V rámci programu Rady ministři projednají dvoje závěry Rady – k budoucnosti digitální ekonomiky EU a k budoucnosti kybernetické bezpečnosti. Na programu bude politická diskuse k efektivní implementaci přijatých legislativních návrhů. V bodech Různé bude Evropská komise informovat o stavu mezinárodních iniciativ a o Úmluvě Rady Evropy o AI a lidských právech. BE PRES také představí závěry předsednictví o potřebě revize směrnice o poštovních službách. Maďarsko představí pracovní program svého předsednictví (HU PRES) ve druhém pololetí. Delegaci ČR povede místopředseda vlády a ministr I. Bartoš.

Jednání Rady započne 23. 5. ve formaci pro vesmír. Proběhne výměna názorů na EU Space law a budou přijaty závěry k evropské konkurenceschopnosti ve vesmíru. V bodech Různé bude Evropská agentura pro vesmír (ESA) informovat o urychlení užívání kosmu v Evropě a HU PRES představí program předsednictví. Následovat bude jednání Evropské kosmické agentury na úrovni ministrů a 11. společné jednání ministrů EU a ESA.

Ve formaci pro výzkum je na programu přijetí obecného přístupu k Nařízení o iniciativě EuroHPC pro začínající podniky s cílem posílit vedoucí postavení Evropy v oblasti důvěryhodné umělé inteligence. V nelegislativních bodech má dojít k přijetí doporučení Rady k posílení bezpečnosti výzkumu, schválení závěrů k využívání výzkumu, schválení závěrů k následnému hodnocení programu Horizont 2020, a také k rozpravě o výzkumu a inovacích v oblasti pokročilých materiálů. V bodech Různé  bude představen program HU PRES.

Dne 24. května proběhne jednání ve formátu vnitřní trh a průmysl. Na programu je přijetí obecného přístupu k Nařízení o bezpečnosti hraček a zrušení směrnice 2009/48/ES. V nelegislativní části dojde ke schválení závěrů o budoucnosti vnitřního trhu na základě zprávy na vysoké úrovni, kterou zadala Evropská rada, závěrů o zvláštní zprávě EÚD č. 28/2023 o zadávání veřejných zakázek v EU – pokles hospodářské soutěže u zakázek na stavební práce, zboží a služby zadávaných v letech 2011 – 2021, a také závěrů o konkurenceschopném evropském průmyslu, který je hnací silou naší zelené, digitální a odolné budoucnosti. V bodech Různé bude Evropská komise informovat o projednávané legislativě (nařízení o detergentech a povrchově aktivních látkách, nařízení o boji proti opožděným platbám v obchodních transakcích, nařízení o povinném udělování licencí pro řešení krizí), o udržitelném uhlíku pro chemický průmysl, o e-deklaraci u vysílání pracovníků, o sdělení o biotechnologiích, o Dni hospodářské soutěže, posílení evropského průmyslu za účelem zvýšení konkurenceschopnosti a v neposlední řadě bude také projednán bod k celním opatřením, které přijaly USA. Dále Nizozemsko představí společný non-paper k problematice územních omezení nabídky v obchodě na vnitřním trhu. HU PRES představí své priority. Tématem ministerského oběda bude konkurenceschopnost energeticky náročných odvětví a budou k němu přizváni dva řečníci – Marco Mensink a Judith Kirton-Darling, reprezentující Radu sdružení evropského chemického průmyslu (CEFIC) a evropskou odborovou organizaci IndustriAll.

Delegaci ČR povedou ministři M. Kupka (vesmír),  M. Bek (výzkum) a J. Síkela (vnitřní trh a průmysl).

Jednání Rady FAC ve formátu ministrů zahraničí má na programu opět dva hlavní body: ruskou agresi vůči Ukrajině a Blízký východ. V rámci prvního bodu k ruské agresi se na úvod připojí také ukrajinský ministr zahraničí Kuleba. Ministři se budou věnovat vojenské podpoře, bezpečnostním závazkům, mírové konferenci ve Švýcarsku, 14. sankčnímu balíčku, využití imobilizovaných ruských aktiv nebo odpovědnosti Ruska za válečné zločiny. Druhý bod týkající se Blízkého východu bude zaměřen na diskuzi s hosty, kterými budou ministři zahraničí arabských států Blízkého východu a generální tajemník Ligy arabských států. Ministři členských států EU následně zhodnotí situaci, s důrazem na vojenské operace v Gaze, humanitární situaci či možnost uspořádání mírové konference. V rámci aktuálních otázek se ministři zaměří na Gruzii a Venezuelu. Po skončení zasedání proběhne VIII. Bruselská konference na podporu budoucnosti Sýrie a regionu. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničních věcí J. Lipavský.

 

Na programu Rady je informace EK k aktuální krizové situaci v sektoru zemědělství, o které budou ministři následně diskutovat. Půjde o pokračování debaty z únorové, březnové i dubnové Rady AGRIFISH. Diskuze by se měla zaměřit na vyhodnocení již přijatých opatření a plánované kroky v oblasti krizového řízení. Na program Rady je také zařazena pravidelná diskuze k aktuální situaci na komoditních trzích v kontextu války na Ukrajině. Dodatečně DE požádalo o zařazení bodu do části Různé týkajícího se označování původu potravin. SI požádalo o bod s názvem „Dobré životní podmínky zvířat v centru agendy příští EK“. DK požádalo o bod ke zjednodušení a regulaci vstřícné k inovacím v zemědělsko-potravinářském odvětví. AT informovalo o plánu zařadit na program jednání bod týkající problematiky populací velkých šelem v kontextu zemědělství. Delegaci ČR povede náměstek ministra zemědělství M. Skřivánek.

COREPER

  • Zahraniční vměšování v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu v červnu 2024 (výměna názorů)
  • Evropská strategie pro hospodářskou bezpečnost (současný stav a hlavní směry další práce)
  • Vnější rozměr migrace: akční soubory MOCADEM k Mauritánii a západnímu Balkánu (výměna názorů)

EVROPSKÝ PARLAMENT

Předvolební období.

EVROPSKÁ KOMISE

Kolegium Komise zasedne ve středu 22. května.

Na programu kolegia figurují následující body:

  • Diskuse o budoucnosti zemědělství EU
  • Evropská zdravotnická unie: Evropa, která se připravuje, předchází a chrání (Stella Kyriakides)

VÝBORY PČR

Ve středu 22. května zasedne Výbor pro záležitosti EU Senátu PČR.

Program zasedání:

  • Informace vlády ČR o výsledcích mimořádného jednání Evropské rady
  • Bílá kniha o možnostech posílení podpory výzkumu a vývoje zahrnujícího technologie s potenciálem dvojího užití
  • Bílá kniha o odchozích investicích
  • Bílá kniha o kontrolách vývozu
  • Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se zřizuje Program pro evropský obranný průmysl a rámec opatření pro zajištění včasné dostupnosti a dodávek obranných produktů (EDIP)
  • Sdělení Komise: Zajištění naší budoucnosti Klimatický cíl pro Evropu na rok 2040 a cesta ke klimatické neutralitě do roku 2050 vybudováním udržitelné, spravedlivé a prosperující společnosti
  • Návrh doporučení Rady o nádorových onemocněních, jimž lze předcházet očkováním

 

Autor: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek