Komise pohrozila Maďarsku žalobou kvůli zákonu o ochraně svrchovanosti

Evropská komise dnes zaslala Maďarsku výzvu, aby vyřešilo problémy spojené se zákonem o národní svrchovanosti, který podle komise porušuje hodnoty Evropské unie. Unijní exekutiva informovala, že dala Budapešti dva měsíce, po jejichž uplynutí se může rozhodnout zažalovat ji u Soudního dvora EU. Maďarská vláda tvrdí, že zákon je nutný k ochraně země před nežádoucím zahraničním vlivem.

Zákon prosazený nacionálně konzervativní vládou premiéra Viktora Orbána mimo jiné zakazuje zahraniční financování stran ucházejících se o hlasy ve volbách a zavádí v této souvislosti až tříleté tresty vězení. Norma také počítá se vznikem úřadu pro obranu svrchovanosti, který má odhalovat a řešit možná rizika zahraničního vlivu na politiku. Podle Orbánových oponentů je to další součást dlouhodobého plánu, který má nedemokraticky potlačit opozici.

Komise v únoru zahájila kvůli zákonu s Maďarskem řízení, které dnes posunula do další fáze, protože dosud „nerozptýlilo obavy“ spojené s tímto předpisem. Pokud Budapešť nevyhoví komisi, která dohlíží na dodržování unijního práva, může řízení pokračovat žalobou a následným vyměřením pokuty pro Maďarsko.

Orbánova vláda vede s EK řadu sporů o reformy, jimiž se podle komise i některých členských států EU pokouší omezovat demokracii v zemi. Orbán tvrdí, že chrání Maďarsko před nežádoucím vlivem liberálních hodnot prosazovaných Bruselem.

Kritizovaná norma hovoří například o tom, že levicová opozice, tedy Orbánovi rivalové, před loňskými parlamentními volbami získala dary v hodnotě milionů dolarů. Zákon také uvádí, že pokud by politická uskupení závislá na penězích ze zahraničí nastoupila k moci, „poškodilo by to maďarskou suverenitu a představovalo by to nebezpečí pro národní bezpečnost“.

Zdroj: ČTK, Komise

Sdílet tento příspěvek