Ministři EU a arabských zemí budou v pondělí jednat o Gaze a mírovém procesu

Ministři pěti arabských zemí se v pondělí v Bruselu setkají se svými protějšky z Evropské unie, aby se pokusili vytyčit společnou cestu k ukončení války v Pásmu Gazy a k nastolení trvalého míru na Blízkém východě. S odvoláním na zvláštního zmocněnce EU pro blízkovýchodní mírový proces o tom dnes informovala agentura Reuters.

Zástupci Saúdské Arábie, Egypta, Jordánska, Kataru a Spojených arabských emirátů se připojí k pravidelnému zasedání ministrů zahraničí 27 členských zemí EU, uvedl zvláštní zmocněnec Sven Koopmans. Toto setkání bude podle něj jedním ze série schůzek, na nichž arabské a evropské země hledají společné postoje v otázce, jak ukončit boje mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás.

„Naším úkolem je podívat se na to, jak můžeme vybudovat koalici, která se pokusí kolektivně přispět (k mírovému úsilí), aniž bychom někoho zahnali do kouta,“ řekl Koopmans agentuře Reuters. Ta upozornila, že členské země sedmadvacítky se často rozcházejí v pohledu na válku, kterou vede Izrael v Pásmu Gazy v odvetě za říjnový teroristický útok hnutí Hamás. Palestinští ozbrojenci 7. října pozabíjeli v jižním Izraeli na 1200 lidí, většinou civilistů, a dalších 253 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Při odvetné izraelské ofenzivě za více než sedm měsíců bojů zemřelo podle úřadů ovládaných Hamásem nejméně 35.700 Palestinců, včetně bojovníků Hamásu.

Rozdílné postoje Evropanů se projevily i dnes, kdy Španělsko a Irsko, členské země EU, spolu s Norskem prohlásily, že formálně uznají Palestinu jako stát. Francie a Německo naopak daly najevo, že podle jejich názoru k tomu dosud není vhodná doba.

Koopmans nicméně řekl, že členské země EU se shodnou na základních prioritách, jako je potřeba ukončit války v Gaze, zabránit jejímu rozšíření do širšího regionu a snažit se dosáhnout mírového řešení, kdy by vedle sebe existovaly Izrael a palestinský stát. „Můžeme mít různé postoje k uznání (palestinské státnosti), ale jsme zajedno v otázce potřeby vzniku palestinského státu,“ řekl.

Mezinárodní snahy dohodnout se na plánech pro budoucnost Pásma Gazy však narážejí mimo jiné na spory v otázkách, kdo bude toto izolované palestinské území po válce spravovat a kdo bude zodpovídat za zajištění bezpečnosti.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek