V Bruselu budou debatovat kandidáti na předsedu Evropské komise

V Bruselu dnes budou debatovat vedoucí kandidáti na předsedu Evropské komise. O druhý mandát ve funkci se uchází současná šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyen, která je kandidátkou Evropské lidové strany. Za Stranu evropských socialistů je pak takzvaným spitzenkandidátem pro mnohé téměř neznámý současný eurokomisař pro práci a sociální věci Nicolas Schmit z Lucemburska.

Debata začne v 15:00 a uskuteční se v takzvaném hemicycle, tedy zasedacím sále Evropského parlamentu v Bruselu. Účast potvrdili von der Leyen, Schmit, ale i Rakušan Walter Baier za Stranu evropské levice, Ital Sandro Gozi za liberální Renew Europe Now a Němka Terry Reintke za Evropské zelené. Zbylé dvě frakce v EP spitzenkandidáty nejmenovali.

Otázky budou klást diváci v plénu, diváci sledující debatu v kancelářích EP ve členských státech, lidé na sociálních sítích a oba moderátoři. Jedním bude Martin Řezníček z České televize a druhým Annelies Beck z belgické VRT.

Na programu diskuse bude šest témat:

  • hospodářství a pracovní místa
  • obrana a bezpečnost
  • klima a životní prostředí
  • demokracie a vedení
  • migrace a hranice
  • inovace a technologie

Systém spitzenkandidátů vznikl v souvislosti s volbami do EP před deseti lety. Evropský parlament se totiž domníval, že o předsedovi Komise by neměly rozhodovat jen zákulisní dohody mezi členským státy, ale že svou roli mají mít přímo voliči. Před volbami v roce 2014 proto EP vyzval jednotlivé evropské politické strany, aby nominovaly i kandidáty na předsedu či předsedkyni Evropské komise.

Zdroj: ČTK, Komise

Sdílet tento příspěvek