Unijní ministři v Bruselu jednají o posílení konkurenceschopnosti EU

Unijní ministři průmyslu dnes v Bruselu jednají o posílení konkurenceschopnosti Evropské unie. Český zástupce na schůzce, ministr Jozef Síkela, doufá, že z jednání vzejdou konkrétní formulace, jakým směrem se vydat. Důležité je podle něj zejména snížení administrativní zátěže a byrokracie, které evropské firmy čelí.

„Blíží se evropské volby a následné zformování nové Evropské komise a naším úkolem (ministrů pro konkurenceschopnost) je zformulovat konkrétní cíle, jak konkurenceschopnost EU dále posilovat,“ uvedl Síkela před jednáním. Velmi důležitým bodem a asi největší výzvou, které bude EUspolečně čelit, je podle českého ministra dekarbonizace energetiky, tedy proces vedoucí ke snižování množství emisí uhlíku (zejména oxidu uhličitého) v atmosféře. Jak uvedl, dekarbonizace se ve velké míře týká zvýšení efektivity výroby elektřiny, ale i zavádění moderních technologií, které umožní snížit spotřebu elektřiny. „Vítám, že se budeme bavit i o tom, jak evropskému průmyslu co nejlépe pomoci,“ dodal Síkela.

„Z hlediska konkurenceschopnosti je jedním z neduhů a vážných problémů byrokracie, a proto vítám, že Evropská komise přišla s opatřeními, která by měla byrokracii významně snížit. Úkolem států je firmy podporovat a nikoli jim klást překážky v jejich podnikání,“ řekl český ministr.

Ministři budou dnes debatovat rovněž o teritoriálním omezení dodávek potravin představující nekalou obchodní praktiku dodavatelů. Tato diskuze, kterou prosadilo Nizozemsko a Česko ji podporuje, je podle Síkely dobře načasovaná. Shodou okolností ve čtvrtek Evropská komise informovala o udělení pokuty 337,5 milionu eur pro americkou potravinářskou společnost Mondelez kvůli tomu, že firma podle ní bránila obchodu s čokoládou, sušenkami a kávou mezi členskými státy.

„Tyto praktiky, které vedou k tomu, že v některých zemích a oblastech je nedostatek některého zboží, zdražují ceny zboží pro koncové spotřebitele, a proto tuto iniciativu velmi vítáme a budeme ji podporovat,“ uvedl český ministr průmyslu.

Zdroj: ČTK, Rada EU

Sdílet tento příspěvek