Kam za kulturou? Tento týden nabídne Veletrh vědy nebo Festival Řetízkárna

Nemáte zatím program na tento týden a rádi byste vyrazili někam za kulturou? Přinášíme tipy na zajímavé kulturní a vzdělávací akce napříč Českou republikou!

Již sedmý ročník mezinárodní vědecké konference letos připomene dvacáté výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie.

Katedra mezinárodních ekonomických vztahů Ekonomické fakulty VŠB – TUO pořádá konferenci symbolicky v květnu, kdy Česká republika slaví výročí 20 let od vstupu do EU. Klíčová témata, která se objeví v jednotlivých panelech, však budou mít širší zahraniční záběr a zaměří se na současný a budoucí vývoj evropské integrace, ekonomiku a hospodářství, obranu, klima nebo digitalizaci.

Akce je určena pro odbornou veřejnost. Registrovat se můžete zde.


KDE: Mercure Ostrava Center Hotel, Českobratrská 18/1742, Moravská Ostrava

KDY: středa 29. 5. – pátek 31. 5. 2024


Technická univerzita v Liberci si pro akademickou obec i širokou veřejnost připravila odbornou debatu na téma dopravní obslužnosti v Evropské unii.

Můžete se těšit na panely s oborníky, které se zaměří na následující témata:

  • aktuální dopravní obslužnost v rámci regionu i Evropy,
  • rozvoj infrastruktury v Libereckém kraji,
  • modernizace vlakového napojení kraje na hlavní město,
  • dopravní politika EU a podpora rychlejšího a bezpečnějšího cestování.

Debatu moderuje prorektorka pro rozvoj TUL Lenka Burgerová. Jako panelisté se představí mimo jiné hejtman Libereckého kraje Martin Půta, primátor Liberce Jaroslav Zámečník či rektor univerzity Miroslav Brzezina.

KDE: Technická univerzita v Liberci, budova G, 3. patro

KDY: středa 29. 5. 2024, 16:00 – 19:00


Zastavte se za námi na největší populárně naučný Veletrh vědy. Zajímá Vás evropská věda a vynálezy? Otestujte své znalosti i na stánku Eurocentra Praha. Nabídneme také konzultace k práci a stážím v EU.

Během třídenní konference se můžete těšit na více než 100 expozic! Vyzkoušíte si různé laboratorní pomůcky, laserové bludiště, písařskou dílnu, navštívíte tibetský slavnostní stan, můžete zkusit chemickou únikovou hru a mnoho dalšího!

KDE: PVA Expo Praha, Beranových 667, Praha 9

KDY: čtvrtek 30. 5. – sobota 1. 5. 2024, 10:00 – 18:00


Festival Řetízkárna si připravil pestrý celovíkendový program ve znamení hřebíku. Na něj se totiž bude společně věšet lhostejnost. Přijďte podpořit záchranu řetízkové šatny na Rovnosti a vrátit místu pozornost, kterou si zaslouží!

Festival pořádá Novinářský inkubátor a spolek Političtí vězni.cz. Akce připomene pohnuté lokálních historické skutečnosti související s pronásledováním osob komunistickým režimem. Festival začíná v pátek večerním benefičním koncertem na jáchymovské Šlikově věži s kapelami Vítkovo kvarteto, Veteráni studené války a The Primitives Group.

V sobotu bude v objektu bývalé řetízkové šatny zóna se stánky místních organizací a dalších subjektů včetně Eurocentra Karlovy Vary a EUROPE DIRECT Karlovy Vary. Na našem stánku budeme veřejnosti nabízet informace a zábavné aktivity třeba o blížících se volbách do Evropského parlamentu nebo o výročí 20 let ČR v Evropské unii.

Aktuální informace a program najdete na FB události.

KDE: Jáchymov

KDY: pátek 31. 5. – neděle 2. 6. 2024, 16:00 – 17:30


Náhledové foto: Veletrh vědy

Sdílet tento příspěvek