ECB: Inflační očekávání spotřebitelů v eurozóně klesla nejníže od září 2021

Inflační očekávání spotřebitelů v eurozóně minulý měsíc klesla na nejnižší úroveň od září 2021. Spotřebitelé podle výsledků průzkumu Evropské centrální banky (ECB) v dubnu předpokládali, že spotřebitelské ceny v eurozóně se v příštích 12 měsících zvýší o 2,9 procenta, zatímco v březnu počítali s tříprocentním růstem.

Výsledky průzkumu podle agentury Bloomberg podporují očekávání, že ECB příští týden zahájí snižování úrokových sazeb. Předloni v červenci banka spustila zvyšování úroků s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně toto zvyšování přerušila. Od té doby drží svou základní úrokovou sazbu na 4,50 procenta.

Inflace v eurozóně se předloni vyšplhala na rekordních 10,6 procenta. Od té doby už ale výrazně klesla a přiblížila se dvouprocentnímu cíli ECB. V dubnu míra inflace činila 2,4 procenta. Rychlý odhad květnového vývoje spotřebitelských cen v eurozóně zveřejní statistický úřad Eurostat v pátek. Analytici podle průzkumu agentury Bloomberg očekávají mírný nárůst inflace, většinou na 2,5 procenta.

ECB bude o nastavení měnové politiky rozhodovat příští týden ve čtvrtek. Finanční trhy téměř s jistotou předpokládají, že ECB příští týden úrokové sazby sníží. Centrální banka už na svém dubnovém zasedání signalizovala blížící se začátek uvolňování měnové politiky a někteří její činitelé dali v posledních dnech jasně najevo, že na červnovém zasedání počítají se snížením úroků.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek