Petr Fiala jednal se Šmyhalem o vojenské pomoci Ukrajině či obranné spolupráci

O vojenské pomoci Ukrajině, obranné spolupráci či rozvoji ekonomických vztahů jednal dnes premiér Petr Fiala na Úřadu vlády se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem. Šmyhal dorazil do Prahy na pracovní večeři v Kramářově vile, na které budou s Fialou a dalšími evropskými státníky řešit bezpečnostní otázky.

„Další vojenská pomoc Ukrajině, obranná spolupráce či rozvoj ekonomických vztahů – to byla hlavní témata jednání premiéra Fialy s jeho ukrajinským protějškem,“ uvedl Úřad vlády na účtu Strakovy akademie na síti X. Fiala bilaterální schůzku se Šmyhalem neavizoval, včera dopoledne nicméně uvedl, že ukrajinský předseda vlády do Prahy dorazí.

Fiala v tiskové zprávě uvedl, že Šmyhala ujistil o pokračování pomoci Ukrajině. „Budeme i nadále spolupracovat s našimi partnery a spojenci, abychom zajistili efektivní a koordinovanou pomoc. Situace na frontě není jednoduchá,“ uvedl. Připomněl, že první dodávky z české iniciativy, která shání munici mimo země EU, dorazí na Ukrajinu v červnu.

Jednání v Kramářově vile se zúčastní například polský prezident Andrzej Duda, předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová, nizozemský premiér vlády Mark Rutte či lotyšská premiérka Evika Siliňová. Podle Fialy budou mít zastoupení i Spojené státy. Projednávat budou koordinaci pomoci Ukrajině, českou muniční iniciativu, protivzdušnou obranu Ukrajiny či obranně-průmyslovou spolupráci v Evropě.

„Potřebujeme posilovat naše alianční svazky a společně pracovat na zajištění stability a bezpečnosti. Setkání, jako je to dnešní, umožňuje sladit naše strategie a kroky v rámci vojenské podpory Ukrajiny,“ uvedl Fiala. Společný postup zajistí efektivnější pomoc, než kdyby každá země jednala samostatně, doplnil.

Fiala a Šmyhal si dnes také potvrdili oboustranný zájem na uspořádání dalšího kola česko-ukrajinských mezivládních konzultací. Fiala začátkem května ČTK řekl, že další společné jednání vlád by se mohlo uskutečnit do konce letošního roku. Poslední se konalo v říjnu 2022 v Kyjevě. Tehdejší cesta na jednání s vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a podpořit ukrajinské ambice vstoupit do EU a NATO.

Zdroj: ČTK

Foto: Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek