Eurostat: Osm procent firem z EU loni používalo nástroje umělé inteligence

Osm procent firem z Evropské unie, které mají alespoň deset zaměstnanců, v loňském roce využívalo nástroje umělé inteligence (AI). Nejvíce v Dánsku a ve Finsku, nejméně pak v Rumunsku a Bulharsku. Ve své zprávě to včera uvedl statistický úřad Eurostat. Česká republika je s necelými šesti procenty pod unijním průměrem.

Umělá inteligence označuje systémy, které využívají technologie například pro vytěžování textu, počítačové vidění, rozpoznávání řeči, generování přirozeného jazyka nebo strojové a hluboké učení. S jejich pomocí se pak s různou mírou autonomie dají činit předpovědi, doporučení nebo rozhodnutí za účelem dosažení konkrétních cílů.

V Dánsku loni využívalo AI 15,2 procenta firem s více než deseti zaměstnanci, ve Finsku 15,1 procenta a v Lucembursku 14,4 procenta. Naopak nejméně firem využívajících AI bylo v Rumunsku, a to 1,5 procenta, dále v Bulharsku, a sice 3,6 procenta, a pak v Polsku a Maďarsku, kde to bylo shodně 3,7 procenta.

V České republice loni bylo 5,9 procenta firem, které zaměstnávaly alespoň deset lidí a zároveň využívaly nástroje umělé inteligence. V roce 2021 jejich podíl činil 4,5 procenta.

Nástroje umělé inteligence se proti stavu v roce 2021 loni více využívaly ve většině zemí EU, ale nikoli ve všech. Například v Dánsku tento podíl klesl, v roce 2021 tam nástroje AI totiž využívalo 23,9 procenta firem s deseti a více zaměstnanci. Méně se AI loni proti stavu z roku 2021 využívala i ve firmách ve Finsku, ve Francii, v Itálii a ve Slovinsku, mimo EU také v Norsku.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek