Voliči v Česku by nejpozději dnes měli mít lístky s adepty na europoslance

Voliči v Česku by nejpozději dnes měli dostat do poštovních schránek hlasovací lístky s kandidáty na europoslance. Nových průzkumů, jaké šance mají tři desítky kandidujících stran, hnutí nebo jejich koalic, se do konce hlasování nedočkají. Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 7. a 8. června.

Modré obálky s hlasovacími lístky obsahují soupis 30 stran, hnutí nebo jejich koalic, které byly k eurovolbám zaregistrovány, a jejich nominanty. Lidé si z nich mohou předem vybrat lístek uskupení, které chtějí volit. Na něm mohou označit kroužkem pořadové číslo u dvou kandidátů, kteří by se podle nich měli stát přednostně evropskými poslanci.

Kandidátů je podle volebního webu nyní 674, na jedno z 21 obsazovaných míst tak připadá zhruba 32 uchazečů. Ze zaregistrovaných kandidátů nebude možné volit advokátku Annu Koller (za SEN 21), která byla jedinou adeptkou v seznamu odvolaných či odstoupivších adeptů a europoslance.

Zákaz zveřejňování volebních průzkumů pod hrozbou finanční sankce je stanovený zákonem. Má zabránit ovlivňování voličů na poslední chvíli. Dosavadní průzkumy k eurovolbám se nicméně od sebe příliš nelišily.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek