Ministr Dvořák dopisem vyzval k posunu v jednáních o vstupu Ukrajiny a Moldavska do EU

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák inicioval vznik dopisu, kterým belgické předsednictví v Radě Evropské unie vyzval k posunu v jednáních o vstupu Ukrajiny a Moldavska do EU. Připojilo se k němu dalších 11 států, například Německo, Slovensko, Švédsko či Finsko.

Dopis oceňuje pokrok dosažený na nedávném zasedání Výboru stálých zástupců COREPER II a vyjadřuje podporu pro rychlé schválení vyjednávacích rámců pro Ukrajinu a Moldavsko. Adresátem dopisu je belgická ministryně zahraničních věcí Hadja Lahbib. Připojily se k němu Švédsko, Finsko, Litva, Německo, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Slovensko.

„Velmi si vážíme kroků, které belgické předsednictví v Radě EU podniká v procesu přistoupení Ukrajiny a Moldavska do EU. Posun v přístupových jednáních by mohl být novým impulsem v jejich reformním úsilí,“ uvedl Dvořák v tiskové zprávě. „Vzhledem k odhodlání obou kandidátských zemí jsem přesvědčen, že se jedná o správné rozhodnutí,“ doplnil. Zdůraznil potřebu motivovat tyto dvě země prostřednictvím postupné integrace do politik a programů EU ještě před dosažením plného členství.

Dopis, který Česko iniciovalo, vyzývá k přijetí vyjednávacích rámců pro Ukrajinu a Moldavsko Radou pro obecné záležitosti (GAC) nejpozději v červnu. Rada musí toto rozhodnutí přijmout jednomyslně, aby bylo možné svolat mezivládní konference s oběma zeměmi do konce června. „Věřím, že nyní je ten správný čas postoupit vpřed a podniknout konkrétní kroky v procesu přistoupení Ukrajiny a Moldavska do EU,“ uzavřel Dvořák.

Bruselský web Politico v květnu s odkazem na pět diplomatů členských zemí unie napsal, že EU usiluje o formální zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem právě do konce června. Největší překážkou je podle diplomatů dlouhodobě odmítavý přístup Maďarska, které se však Brusel a Kyjev snaží přesvědčit o tom, že Ukrajina plní jeho požadavky.

Prezidenti a premiéři členských států EU v prosinci souhlasili se zahájením jednání o vstupu obou zemí, které o členství požádaly krátce po předloňském vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v posledních měsících apeluje na co nejrychlejší formální začátek rozhovorů. Diplomaté se shodují na tom, že by se tak mělo stát na červnovém summitu. EU by tímto krokem podle nich vyslala Kyjevu signál podpory v době sílící ruské ofenzivy.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek