Den vstupu ČR do EU bude povýšen na významný den, prezident souhlasil

První květen bude od příštího roku ze zákona nejen státním svátkem, ale také významným dnem vstupu Česka do Evropské unie. Prezident Petr Pavel dnes toto doplnění zákona podepsal. Změna má podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka symbolicky připomenout letošní dvacetileté členství ČR v unii.

Ministr poukázal také na to, že významným dnem je už 12. březen jako připomínka vstupu Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Členství v obou organizacích přitom podle Dvořáka shodně symbolizuje polistopadové prozápadní směřování ČR.

„Přistoupení Česka k Evropské unii před dvaceti lety bylo historickým okamžikem, který otevřel nové možnosti a přinesl řadu výhod pro naši zemi i pro její občany. Tím, že tento den oficiálně začleníme do našeho kalendáře jako významný den, vyjadřujeme vůli zůstat s našimi evropskými partnery i v budoucnu,“ uvedl Dvořák.

I vzhledem k letošnímu 20. výročí vstupu Česka do EU je podle předkladatelů vhodné, aby byl zákon v tomto roce předložen Parlamentu. Nový významný den by pak měl být zaveden od příštího roku.

Návrh, aby se 1. květen slavil nejen jako Svátek práce, ale i jako Den vstupu ČR do Evropské unie, poslanci hnutí STAN předložili už v minulém volebním období, avšak neuspěli.

Kalendář nyní připomíná 17 významných dnů, mezi zapsané v posledních letech patří přejmenování 17. listopadu na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Památným dnem sokolstva se stal 8. říjen a 21. srpen Dnem památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek