Eurocentrum Karlovy Vary se zapojilo do 2. ročníku festivalu Řetízkárna

Eurocentra se při své práci snaží navazovat spolupráci s lidmi a organizacemi, které sdílejí podobné hodnoty a informují veřejnost o podobných důležitých tématech. Proto již před dvěma lety Eurocentrum Karlovy Vary uspořádalo společně s Novinářským inkubátorem zajímavou přednášku (nejen) pro seniory o dezinformacích. Následovala pak v loňském roce společná debata se ženami podnikatelkami o překonávání gendrových stereotypů a pozvání na vernisáž fotografií mladých lidí z různých evropských států „EU v mobilu“.

Novinářský inkubátor je spolek, který se zabývá mediálním vzděláváním seniorů, studentů i široké veřejnosti a pomáhá studentkám a studentům žurnalistiky připravit se na reálnou práci v médiích.

Účast Eurocentra Karlovy Vary na druhém ročníku Festivalu Řetízkárna byla tedy dalším krokem v příjemné spolupráci. Jednalo se o třídenní akci na místě bývalého pracovního tábora Rovnost u Jáchymova, kam byli v 50. letech minulého století zavíráni také političtí vězni komunistického režimu. Řetízkárna neboli řetízková šatna, kde se festival konal, je dnes jednou z posledních stojících budov připomínajících historii.

Nyní se připravuje jeho přestavba na informační a komunitní centrum s pomocí evropských fondů (Interreg Česko-Bavorsko). Festival uskutečnil Novinářský inkubátor spolu se spolkem političtí vězni.cz, místní komunitou i společností Montanregion Krušné hory – Erzgebirge od víkendu 30.5 – 2.6 2024.

Program byl opravdu pestrý. Začal již v pátek koncertem legendárních kapel Vítkovo kvarteto,  Veteráni studené války a The primitives group. V sobotu se mohli návštěvníci projít po stezce Jáchymovské peklo s odborným komentářem a ve 14 hodin začal hlavní program. Zazněly nejdříve pozdravy návštěvnicím a návštěvníkům od pořadatelů, ale i hejtmana Karlovarského kraje a starosty města Boží Dar. Střídaly se pak koncerty dalších kapel, přednášky a promítání dokumentů (Vězení dějin, Případ Modrý) včetně debat se vzácnými hosty a tvůrci. 

Téma traumat 20. století a procesu uzdravení, o kterých promluvili Věra Roubalová (psychoterapeutka a mluvčí Charty 77) a Pepi Lustig (filmař, scénárista a publicista, syn židovského spisovatele Arnošta Lustiga), je bohužel opět aktuální v příbězích ukrajinských uprchlíků před válkou. Myšlenka demokratické Evropské unie je proto stále aktuální a její postoje k Rusku jsou pochopitelné. 

Neděle začala komunitním brunchem, pokračovala výrobou laviček a konec patřil vyprávění skautských pamětníků, kteří byli na Rovnosti také zavřeni.

Pracovnice Eurocentra Karlovy Vary nabízely účastnicím a účastníkům festivalu informace o evropských institucích, blížících se volbách do Evropského parlamentu a 20. výročí vstupu ČR do EU, ale také o projektech podpořených z evropských fondů, které Karlovarskému kraji pomáhají v rozvoji.  Kdo chtěl, mohl si nad slepou mapou zasoutěžit o drobný dárek. Některým lidem se hledání v mapě tak zalíbilo, že si zkusili tipnout všechny podpořené projekty i bez odměny. Těšíme se na další ročník festivalu!

Pro nás bylo skvělé, že nám na stánku pomohly nově i dvě stážistky z Obchodní akademie Karlovy Vary, Aneta a Zuzka. Jestli se s námi chcete v létě ještě někde potkat, sledujte facebook Eurocentra a web Tvoříme Evropu!

Autorka: Jana Michková, Eurocentrum Karlovy Vary

Sdílet tento příspěvek