V Česku dnes začínají volby do Evropského parlamentu

Již dnes se začne v České republice rozhodovat o tom, kdo nás bude příštích pět let zastupovat v Evropském parlamentu. Voliči mají na výběr 30 kandidujících stran, hnutí nebo koalic. Volební místnosti budou dnes otevřeny od 14:00 do 22:00 hodin, po noční pauze pak v sobotu od 08:00 do 14:00. Výsledky budou s ohledem na celounijní charakter voleb oznámeny až v neděli před půlnocí, kdy se uzavřou poslední volební místnosti v EU.

Lidé svými hlasy ovlivní nejen nové složení Evropského parlamentu, ale i výběr nového předsedy Evropské komise a také podobu budoucích evropských předpisů, které se promítnou do českých zákonů. Přesto při minulých eurovolbách před pěti lety tuto možnost využilo pouze 28 procent voličů.

Voliči by si dnes a zítra neměli na cestě do volební místnosti zapomenout občanský průkaz nebo cestovní pas k prokázání totožnosti. Náhradní hlasovací lístky v případě potřeby voliči získají od volebních komisařů spolu s volební obálkou s úředním razítkem. Na vybraném hlasovacím lístku mohou voliči kroužkováním udělit maximálně dva preferenční hlasy. Lístek pak stejně jako u jiných typů voleb vloží ve volební obálce do volební schránky.

Lidé mohou vybírat z 674 kandidátů, z nichž vzejde 21 nových českých europoslanců. Z unijní sedmadvacítky si dnes zvolí své europoslance ještě Irové. Jako první v Unii hlasovali ve čtvrtek Nizozemci. Volby budou pokračovat v sobotu, kdy se bude hlasovat nejen v Česku, ale také v Lotyšsku, na Maltě a na Slovensku. Zbývající státy EU hlasují v neděli. Až po dokončení hlasování ve všech státech EU budou v neděli v noci oznámeny výsledky i za Česko.

Plakát k volbám do Evropského parlamentu.

Zdroj: Evropský parlament, ČTK
Náhledové foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek