Euro oslabuje kvůli plánovaným předčasným volbám ve Francii

Euro zahájilo týden poklesem a sestoupilo až na měsíční minimum vůči dolaru. Pod tlak se dostalo kvůli zprávě, že francouzský prezident Emmanuel Macron se v reakci na jasnou porážku své strany v eurovolbách rozhodl rozpustit parlament a vypsat předčasné parlamentní volby. Nejistota ve Francii je dalším faktorem k tomu, co bude pro trhy rušný týden. Ve středu mají být zveřejněny údaje o inflaci v USA a stejný den skončí dvoudenní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Koncem týdne pak zasedá měnový výbor japonské centrální banky.

Kolem 17:50 SELČ euro vůči dolaru klesalo o 0,5 procenta na 1,0749 USD a k jenu ztrácelo 0,4 procenta a pohybovalo se kolem 168,63 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, rostl o 0,3 procenta na 105,23 bodu. Dolar k jenu posiloval o 0,1 procenta na 156,91 JPY.

Macron uvedl, že první kolo voleb vypíše na 30. června, druhé na 7. července. Pokud by v těchto volbách získalo většinu v parlamentu Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, které podle odhadu s velkým náskokem zvítězilo v eurovolbách, ztratil by Macron vliv na domácí záležitosti, napsala agentura Reuters.

„To je pro trhy pravděpodobně poněkud špatná zpráva,“ uvedl hlavní ekonom bankovní společnosti Berenberg Holger Schmieding. „Přináší to nečekaný prvek nejistoty,“ dodal. Analytici z firmy Bank Of Singapore se domnívají, že vyhlídky na vítězství krajní pravice v předčasných volbách ve Francii by mohly v nejbližší době udržovat euro pod tlakem. Hlavními faktory nicméně podle nich budou údaje o americké ekonomice a vývoj měnové politiky ve Spojených státech.

„Předčasné volby (ve Francii) jsou zjevně novým zdrojem nejistoty, který by měl mít určitý negativní dopad na ekonomickou důvěru, přinejmenším ve Francii,“ uvedl analytik Jan von Gerich ze společnosti Nordea. Upozornil nicméně, že výsledky eurovoleb se často liší od výsledků voleb do národních parlamentů. Podle analytika Petera Cardilla z firmy Spartan Capital Securities by musel nastat mohutný příklon voličů ke krajní pravici, aby euro výrazně oslabilo, napsala agentura Reuters.

Americký dolar podpořila také páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti, která ukázala, že v USA v květnu vzniklo více pracovních míst, než se čekalo. Mzdy pak vzrostly více, než analytici předpokládali, což přimělo některé obchodníky ke zmírnění očekávání, že Fed sníží sazby již v září.

Důležitým údajem, který bude tento týden sledován, bude americká inflace. Představitelé Fedu uvedli, že před snížením sazeb chtějí vidět několikaměsíční pokles inflace blíže k jejich dvouprocentnímu cíli. Fed také bude ve středu aktualizovat ekonomické projekce a projekce úrokových sazeb.

Ve čtvrtek a v pátek se také uskuteční dvoudenní zasedání měnového výboru japonské centrální banky. Všeobecně se očekává, že centrální banka zachová krátkodobé úrokové sazby na současné úrovni. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že měnový výbor přemýšlí o způsobech, jak zpomalit nákupy dluhopisů, a možná nabídnou nové pokyny.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek