Evropští občané si zvolili nové zástupce do Evropského parlamentu

Ve dnech 6.-9. června 2024 se konaly ve všech členských státech Evropské unie volby do Evropského parlamentu. V Česku se volební místnosti otevřely ve dnech 7.- 8. června s volební účastí 36,45%, což je dosud nejvyšší účast od vstupu České republiky do EU. Volby do Evropského parlamentu se konají vždy jednou za pět let, kdy si občané volí své zástupce. Česko stejně jako v předchozí období zvolilo 21 zástupců, celkově Evropané zvolili 720 europoslanců či europoslankyň.

V Česku se do Evropského parlamentu dostalo celkem 7 uskupení. Nejvíce mandátů (7) získalo hnutí ANO, které získalo 26,14% hlasů. Na druhém místě (6 mandátů) se s 22,27% hlasů umístila koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a jako třetí (2 mandáty) skončilo spojení Přísahy a Motoristů – koalice získala 10,26% hlasů. Po dvou křeslech získali Starostové a osobnosti pro Evropu a také koalice Stačilo. Jeden mandát získala Česká pirátská strana a také SPD a Trikolora.

Co je vlastně Evropský parlament?

Evropský parlament je instituce, která reprezentuje zájmy občanů, mění a schvaluje předpisy společně s Radou Evropské unie, schvaluje dlouhodobé rozpočty EU a vykonává spoustu dalších činností, které mají vliv na jednotlivé členské státy. Jedná se o jedinou přímo volenou instituci EU.
Po letošním navýšení křesel má Evropský parlament 720 europoslanců. Po svém zvolení se europoslanci ve většině případů zařadí do jedné ze sedmi frakcí, tvořících Evropský parlament.

V současné době má Česko 21 europoslanců – staronovými europoslanci jsou např. Alexandr Vondra, Luděk Niedermayer, Tomáš Zdechovský nebo Markéta Gregorová. Naopak mezi “nováčky” patří Klára Dostálová, Danuše Nerudová nebo Jan Farský.

Autor: Annemarie Dostálová, Eurocentrum Brno

Zdroj obrázků: Český statistický úřad

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality