Jourová: EU by měla upevnit svoji pozici v měnícím se geopolitickém prostředí

V době rostoucích nejistot bude muset nová Evropská komise (EK) upevnit místo Evropské unie v měnícím se globálním geopolitickém prostředí. Při zahájení Pražského evropského summitu v Černínském paláci to řekla končící místopředsedkyně EK Věra Jourová.

Podle Jourové je důležité bránit demokracii, mělo by to být jednou z priorit nové komise. Zároveň vyzvala k větším investicím do bezpečnosti a obrany, k posunu v procesu rozšíření EU o další země, k větší spolupráci se stejně smýšlejícími partnery a k asertivnějšímu bránění svých zájmů.

Víkendové volby do Evropského parlamentu podle ní také ukázaly, že občané jsou více znepokojeni ekonomickou situací v Evropě. EU bude muset dělat víc pro posílení konkurenceschopnosti a odolnosti, míní eurokomisařka. Důležitá je podle ní také nezávislost v kritických sektorech, apelovala rovněž na investice do výzkumu a nových technologií a snížení byrokracie.

Summit zahájil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), v úvodních slovech připomněl evropské volby i začátek procesu formování nového složení EK. V situaci, kdy mimo jiné eskaluje ruská agrese, podle něj nemá Evropa luxus času a musí řešit komplexní problémy, jako je klimatická krize nebo migrace. „Je na nás, abychom přišli s kompromisem,“ řekl.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek