Začíná Prague European Summit 2024, pozvání přijala prezidentka Čaputová

Již dnes začíná mezinárodní konference Prague European Summit 2024. Letošní jubilejní desátý ročník přinese odborné diskuze o aktuálních evropských tématech, jako je podpora Ukrajiny, nastavení nové strategie směrem k Rusku, bezpečnost, konkurenceschopnost a energetická nezávislost EU a role Evropy jako globálního hráče. Jako čestný host se konference zúčastní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Dvoudenní setkání strategické diskuzní platformy pořádané Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM a Ústavem mezinárodních vztahů Praha se tentokrát uskuteční v prostorách Ministerstva zahraničních věcí ČR v Černínském paláci. Již tradičně přijaly pozvání špičky evropské i domácí politiky.

Program odstartuje ve čtvrtek ráno uvítáním ze strany organizátorů akce a ministra zahraničí Jana Lipavského. Následovat bude projev místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové. Hodinu před polednem převezme slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ocenění Vize pro Evropu, jež je každoročně udělováno významným osobnostem, které během svého života věnovaly značné úsilí budování a rozvoji evropských ideálů.

Ve zbytku dne vystoupí také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a bude promítnut videovzkaz výkonného místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise. Druhý den konference otevře ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Program bude pokračovat plenárními diskuzemi či debatou s mladými zástupci Fóra budoucích evropských lídrů.

Součástí doprovodného programu bude mimořádné promítání oscarového dokumentu 20 dní v Mariupolu, které se uskuteční ve čtvrtek od 20:30 hodin ve Velkém sále Kina Světozor.

Prague European Summit vznikl v roce 2015 jako platforma pro pravidelnou strategickou debatu na vysoké úrovni o budoucnosti Evropské unie a aktuálních evropských otázkách. Od té doby se platforma rozrostla na diskuzní politické fórum na vysoké úrovni, na němž se pravidelně schází více než 500 vrcholných politiků, politických komentátorů, představitelů think-tanků, zástupců podnikatelské sféry, osobností veřejného života, mladých lídrů a zástupců veřejnosti z celého světa.

Celý program konference naleznete ZDE.

Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek