V celostátním finále soutěže EuropaSecura zvítězili studenti z Jihočeského kraje

Tento týden se na vojenské základně v Brdech uskutečnilo celostátní finále soutěže EuropaSecura, ve kterém se utkalo 14 nejlepších studentských týmů ze všech krajů Česka. Nejúspěšnější středoškoláci se zájmem o mezinárodní dění a bezpečnostní problematiku si vyzkoušeli roli velvyslanců členských států EU, ale i drsné podmínky při řešení úkolů v terénu. Nejlépe si vedli žáci z Jihočeského kraje, které za odměnu čeká výlet do Bruselu.

Účastníci letošního již 17. ročníku soutěže EuropaSecura, kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM společně s Ministerstvem obrany a Armádou ČR, se museli do finále probojovat skrze hned několik zatěžkávacích kol. Během těch absolvovali komplexní vzdělávací testy se zaměřením na bezpečnostní politiku České republiky, Evropskou unii a NATO či ústní obhajobu vlastní bezpečnostní analýzy.

Výběr nejúspěšnějších tříčlenných týmů z každého kraje čekalo během druhého červnového týdne unikátní finále na vojenské základně za přítomnosti příslušníků Armády ČR. Studenti si během pětidenního intenzivního soustředění ve středočeských Brdech znovu otestovali své znalosti a schopnosti vyjednávání během simulovaných diplomatických zasedání, na kterých týmy prosazovaly pozice jednotlivých členských států EU vůči fiktivnímu státu Dorménské republiky.

Kromě toho se finalisté naučili během misí v terénu pracovat s mapou, buzolami či vojenskými vysílačkami. Osvojili si také pokročilé zásady přežití v nejistých podmínkách a nevšedních situacích, během kterých otestovali svou schopnost práce v týmu, ale mnohdy i psychickou odolnost.

Pořadatelé společně s příslušníky různých armádních jednotek po celý týden bedlivě sledovali práci jednotlivců i celých týmů, které průběžně hodnotili a v závěru vybrali tři nejúspěšnější týmy z Gymnázia Jaroslava Heyrovského reprezentující Jihočeský kraj, z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži, které reprezentovalo Zlínský kraj a z Cyrilometodějského gymnázia, ZŠ a MŠ v Prostějově v Olomouckém kraji.

Tyto týmy dle organizátorů ukázaly, že dokáží vyjednat diplomaticky kompromis, držet pospolu a není jim cizí ani pohyb a práce v terénu. Na ty nyní čeká plně hrazený zájezd do Bruselu, kde navštíví sídla Evropské unie a NATO a setkají se s českými politiky a diplomaty.

Sdílet tento příspěvek