Domácí mazlíčci musí mít do zahraničí pas, nutný je i čip či očkování

Domácí mazlíčci potřebují pro cesty do zahraničí cestovní doklad, očkování proti vzteklině či čip. Některé země požadují i splnění dalších podmínek, třeba odčervení u psů. V tiskové zprávě na to dnes upozornil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Pas musí majitel zvířete opatřit u schváleného soukromého veterinárního lékaře.

Cestování s takzvanými zvířaty v zájmovém chovu, podle mluvčího zjednodušeně s domácími mazlíčky, po členských zemích EU a pravidla pro jejich návrat ze zemí mimo EU zpět do ČR upravuje speciální unijní legislativa. Pas pro zvíře je potřeba ve všech členských státech Evropské unie, a to i pro návrat z dovolené se zvířetem ze třetí země. Pro cestování se zvířetem mimo EU platí podmínky konkrétní třetí země.

Při cestě se psem, kočkou nebo fretkou do jiného členského státu EU nebo jejich návratu ze třetí země, musí být zvíře označeno. Jednoho člověka může při cestě do jiného členského státu EU či návratu ze třetí země doprovázet maximálně pět zvířat,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Dodal, že u starších zvířat je uznáváno také označení tetováním, musí však být jasně čitelné a prokazatelně provedeno dříve než 3. července 2011.

V pasu zvířete musí být uvedena osoba, kterou zvíře do zahraničí doprovází, zpravidla to podle veterinářů bývá majitel. „Pokud zvíře doprovází někdo jiný, musí mít v takovém případě písemné zmocnění majitele,“ doplnil mluvčí.

Zvíře starší 12ti týdnů musí mít platné očkováni proti vzteklině. Cestovat může zvíře až 21 dní po jeho provedení nebo v případě přeočkování, které nastalo v době platnosti předchozího očkování, může cestovat hned. Před očkováním a vydáním pasu musí být zvíře očipováno.

V případě, že zvíře s doprovodem vycestuje do země mimo EU, která má horší nákazovou situaci ohledně vztekliny, musí zvíře při návratu doprovázet také potvrzení o provedeném sérologickém vyšetření na vzteklinu. „To dokladuje, že zvíře má dostatek protilátek proti této nákaze. Pro bezproblémový návrat zpět do EU, resp. ČR z jiných než tzv. vyjmenovaných třetích zemí se doporučuje provedení tohoto testu ještě před opuštěním České republiky,“ doporučují veterináři.

Navíc například Irsko, Malta či Finsko požadují potvrzení o odčervení psů. V Německu by zase mohl podle mluvčího nastat problém s takzvanými bojovými plemeny. „V takových případech proto SVS doporučuje vznést předem dotaz na tamní veterinární autoritu,“ podotkl Vorlíček.

Více informací o cestování do třetích i unijních zemí, včetně informací o třetích zemí, z nichž je při návratu do EU potřeba sérologického vyšetření na vzteklinu, je k dispozici na webu veterinární správy.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek