Lídři členských států poprvé jednali o obsazení vrcholných pozic v EU, dohodnout by se mohli příští týden

V pondělí v podvečer se v Bruselu sešli prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na neformálním zasedání Evropské rady. Vůbec poprvé od voleb do Evropského parlamentu tak měli možnost společně jednat o příštím institucionálním cyklu a kandidátech na vrcholné unijní pozice. Shodu na konkrétních jménech však dle očekávání včerejší jednání nepřineslo.

Během více než čtyřhodinového jednání se lídři unijních států soustředili na reflexi výsledků voleb do Evropského parlamentu a prodiskutovali budoucí priority EU a s nimi spojené obsazení klíčových postů evropských institucí. Na čtveřici jmen, která by měla obsadit předsednické posty v Evropském parlamentu, Evropské radě, Evropské komisi a v čele unijní diplomacie, se však nejvyšší představitelé členských států zatím neshodli.

„Byly to dobré rozhovory, které se ubíraly správným směrem. Dnes večer a v této fázi však nedošlo k žádné dohodě,“ uvedl po jednání současný předseda Evropské rady Charles Michel. „Politická uskupení přednesla své návrhy a v následujících dnech budeme dále pracovat na přípravě rozhodnutí, která musíme učinit,“ doplnil.

Prezidenti a premiéři členských států se pokusí dosáhnout konečné dohody na formálním zasedání Evropské rady, která se uskuteční příští čtvrtek a pátek. „Já sám bych preferoval a myslím, že nejsem sám, že je nás většina, abychom se dokázali dohodnout už příště,“ okomentoval jednání premiér Petr Fiala, který Česko na zasedání tradičně zastupuje. „Myslím, že je to důležité i vzhledem k výzvám, kterým Evropa čelí. Ale neříkám, že to za každou cenu tak musí dopadnout,“ uvedl.

Zdroj: Evropská rada, ČTK
Foto: Evropská rada

Sdílet tento příspěvek