Evropská komise navrhla rozpočet EU pro rok 2025 ve výši 199,7 miliard eur

Evropská komise dnes navrhla roční rozpočet Evropské unie pro rok 2025 ve výši 199,7 miliard eur (pět bilionů Kč). Nejvíce financí, celkem 53,8 miliard eur (1,3 bilionu Kč) bude směřovat na společnou zemědělskou politiku, uvedla unijní exekutiva. Dalších 49,2 miliard eur (1,2 bilionu Kč) je podle Evropské komise určeno na regionální rozvoj a podporu hospodářské, sociální a územní soudržnosti a rovněž „na infrastrukturu podporující zelenou transformaci a prioritní projekty unie“.

„Rozpočet EU i nadále Evropě poskytuje prostředky pro řešení současných a budoucích výzev. Zejména podporou zelené a digitální transformace a zvýšením celkovém odolnosti unie,“ uvedl eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn. Upozornil, že se také podařilo posílit pozici EU směrem navenek, kdy byla střednědobá revize víceletého finančního rámce nezbytná k tomu, aby mohla EU reagovat na následky ruské útočné války na Ukrajině.

Dalších 16,3 miliard eur (403,7 miliardy Kč) je určeno na podporu partnerů EU a unijních zájmů ve světě. Skoro 14 miliard eur (334,3 miliardy Kč) zamíří na výzkum a inovace a 2,7 miliardy eur (66,9 miliardy Kč) na ochranu hranic. Dalších 2,1 miliardy eur (52 miliard Kč) na výdaje související s migrací v rámci Evropské unie.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek