EU chystá podporu rozvoje regionů šitou na míru jejich specifikům

V úterý 18. června se v Lucemburku uskutečnilo zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) se zaměřením na agendu soudržnosti. Ministři členských států se věnovali tématu propojení budoucí strategické agendy s politikou soudržnosti a podpoře rozvoje regionů se specifickými potřebami. Českou republiku na jednání zastupoval náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň.

Ministři během zasedání vedli debatu ohledně propojení politiky soudržnosti s novou Strategickou agendou EU na období 2024–2029. Ta by měla být přijata na nadcházejícím zasedání Evropské rady příští týden.

Zástupci členských států následně diskutovali o tom, jak zajistit, aby politika soudržnosti mohla i v budoucnu přispívat ke strategickým cílům EU. Zároveň považují za důležité, aby se na tomto procesu mohly podílet všechny regiony, a to v souladu se svými specifiky a odlišnostmi.

„EU musí upustit od jednotného přístupu a více využívat územně založené a na míru šité přístupy rozvoje regionů,“ uvedl náměstek Radim Sršeň. „Jednoznačně podporujeme i pokračování podpory uhelných regionů. Kromě toho jsme připraveni zapojit se do debaty o širším využívání finančních nástrojů, jakožto nástroje umožňujícího opětovnou investici vložených prostředků,“ doplnil.

Ministři se dále shodli na tom, že je důležité pokračovat v investicích do strukturálních opatření podporujících konkurenceschopnost a tvorbu pracovních míst a podporovat regiony v souvislosti s demografickými změnami a zelenou a digitální transformací.

Rada ministrů rovněž schválila závěry k 9. kohezní zprávě Komise o soudržnosti, která hodnotí současný stav hospodářské, sociální a územní soudržnosti EU, zdůrazňuje vzestupnou hospodářskou a sociální konvergenci v mnoha částech EU, ale zároveň také poukazuje na přetrvávajících rozdíly v regionech.

Rada v reakci na zprávu vyzvala Komisi, aby zvážila nástroje, jak po roce 2027 poskytnout regionům cílenou podporu, která usnadní zelenou a digitální transformaci a zároveň bude reagovat na výzvy spojené se změnou klimatu, migrací nebo geopolitickou nestabilitou na vnějších hranicích EU.

Ministři rovněž zdůraznili, že je třeba provádění politiky soudržnosti zjednodušit a zaměřit se na řádnou správu věcí veřejných a budování kapacit, aby bylo zajištěno, že bude moci co nejlépe plnit své cíle.

Čeští zástupci informovali ministry o společné deklaraci o budoucnosti politiky soudržnosti ze dne 14. května 2024, na které se dohodlo 11 podobně smýšlejících zemí EU na zasedání v Praze v rámci českého předsednictví V4. Deklarace zdůrazňuje roli politiky soudržnosti v rozvoji EU a informuje o možných dopadech rozšíření na tuto politiku po roce 2027.

Náměstek Sršeň také připomněl karlovarské prohlášení o budoucí podpoře transformace uhelných regionů, které podepsali zástupci krajů a obcí z 11 členských států EU u příležitosti čtvrtého výročního politického dialogu v červnu 2023 v Karlových Varech, které se zabývá podporou spravedlivé transformace v regionech nejvíce zasažených dekarbonizací.

Zdroj: Rada EU, MMR ČR, ÚV ČR
Foto: Rada EU



Sdílet tento příspěvek