Členské státy schválily vyjednávací rámce pro přístupové rozhovory s Ukrajinou a Moldavskem

Členské státy EU dnes formálně schválily vyjednávací rámce pro věcné zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. Informovalo o tom na sociální síti X české zastoupení při EU. Rozhodnutí přijali na svém dnešním jednání v Lucemburku unijní ministři financí. Mezivládní konference s oběma zeměmi se uskuteční příští úterý v Lucemburku.

Konference začnou odpoledne poté, co v Lucemburku skončí jednání unijních ministrů pro evropské záležitosti. Česko bude reprezentovat právě ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák, z Ukrajiny je očekávána místopředsedkyně vlády Olha Stefanišyna, moldavský zástupce zatím není znám.

Evropská unie usilovala o formální zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem ještě do konce června. Největší překážkou byl podle diplomatů dlouhodobě odmítavý přístup Maďarska, které se však Brusel a Kyjev snažili přesvědčit o tom, že Ukrajina plní veškeré požadavky.

Česká republika pokrok v jednáních velmi podporovala. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák na začátku června inicioval vznik dopisu, ve kterém se zástupci dvanácti unijních států obrátili na Belgii, aby jako stávající předsednická země jednání o připojení Moldavska a Ukrajiny urychlila.

„Myslíme si, že jak Ukrajina, tak i Moldavsko si zaslouží dostat odměnu za to, jak se velmi intenzivně snaží naplňovat jednotlivá kritéria a plnit domácí úkoly,“ řekl tehdy Radiožurnálu Dvořák. „Současně bychom chtěli, aby se toho co nejvíce stihlo během belgického předsednictví, které je dané otázce možná více otevřené než následující země,“ dodal. V červenci se předsednictví v Radě EU ujímá Maďarsko, které v současné době blokuje i řadu rozhodnutí o unijní pomoci Ukrajině, jež se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Po mezivládní konferenci by měl začít tzv. screeningový proces. Jeho cílem je určit, do jaké míry se liší či shoduje legislativa kandidátských zemí s unijním právem, popsala nedávno bruselským novinářům další postup Jana Juzová z institutu Europeum. Screening je nutným předpokladem k otevření tzv. klastrů, které vždy zahrnují několik přístupových kapitol.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek