Německo představilo nová víza pro kvalifikované pracovní síly ze zemí mimo EU

Německo představilo nová pracovní víza pro kvalifikované pracovní síly. Ponesou název Chancenkarte (karta příležitosti) a umožní přistěhovat se do země lidem, kteří nemají pas Evropské unie. Berlín přihlášky přijímá už od 1. června. Uchazeči se budou hodnotit podle kritérií, jako je stupeň vzdělání, jazykových znalostí a dosavadní odborné praxe. Píše o tom zpravodajský server BBC.

„(Karta příležitosti) usnadní a urychlí lidem se zkušenostmi a potenciálem nalezení vhodného zaměstnání a nástup do zaměstnání,“ řekla spolková ministryně vnitra a komunálních záležitostí Nancy Faeserová.

Osoby, které kartu příležitosti získají, budou moct v Německu pobývat až jeden rok a zároveň si hledat práci. Nebude už zapotřebí, aby se za ně zaměstnavatel předem zaručil. Karta lidem také umožní legálně pracovat na částečný úvazek a zároveň si hledat něco trvalejšího.

Karta příležitostí představuje významný posun ve způsobu, jakým země řeší rostoucí nedostatek pracovních sil. Má pomoct zvýšit počet odborných pracovníků v oborech, jako je lékařství, vzdělávání, výroba a strojírenství.

Karta občanům zemí mimo EU zjednoduší imigraci do Německa ještě více než už zavedené digitální nomádské vízum. Umožní jim hledat práci přímo v zemi, což je krok, o němž ostře diskutovali opoziční konzervativci, kteří tvrdí, že by mohl umožnit již odmítnutým žadatelům o azyl najít si v Německu zaměstnání.

Úspěšní žadatelé se budou muset vykázat buď odbornou kvalifikací nebo akademickým titulem, který se v Německu plně uznává. Případně budou muset splnit kritéria, jako jsou roky odborné praxe, určitý věk a jazykové znalosti, přičemž za každou položku obdrží určitý počet bodů.

Aby žadatelé vízum dostali, musejí získat šest nebo více bodů. Musejí také prokázat, že jsou schopni pokrýt životní náklady v době, kdy si budou hledat zaměstnání, a že tedy budou mít k dispozici nejméně 1027 eur (25.490 Kč) měsíčně.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek