Státy EU se shodly na společné pozici k vylepšení životních podmínek psů a koček

Zástupci členských států EU se dnes shodli na společné pozici k vylepšení životních podmínek psů a koček v Evropské unii. S legislativním návrhem, který má za cíl zejména omezit nelegální trh se zájmovými zvířaty, konkrétně pokud jde o psy a kočky, přišla Evropská komise už loni v prosinci. Opatření jsou namířena hlavně proti takzvaným množírnám, netýkají se majitelů domácích mazlíčků. Česko není s vyjednávací pozicí úplně spokojené, podle informací ČTK se při dnešním hlasování zdrželo.

Jak poznamenala ve svém prohlášení Rada EU, jde poprvé o stanovení minimálních pravidel, která by platila po celé Evropské unii. „Cílem návrhu je zlepšit životní podmínky koček a psů, které chovají chovatelé, prodejní zařízení a útulky, a zároveň zlepšit ochranu spotřebitele, zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž a bojovat proti nelegálnímu obchodu,“ stojí v textu.

Tiskové prohlášení zdůrazňuje, že návrh se netýká jednotlivých majitelů domácích zvířat. „Každý, kdo ale bude chtít umístit kočku nebo psa na unijní trh, bude muset zajistit, aby byla pro účely vysledovatelnosti opatřena mikročipem,“ dodala Rada EU. Shodná pravidla by měla platit v celé Evropské unii, jestliže ale budou členské státy chtít, mohou je ještě zpřísnit.

Dnešní krok je teprve začátek celého procesu, velvyslanci Coreperu schválili pozici Rady EU, tedy členských států, do jednání s Evropským parlamentem v trialozích, kterých se účastní ještě Evropská komise. Nově schválený vyjednávací postoj členských států zachovává hlavní principy návrhu Evropské komise. V něm se hovoří zejména o tom, že „chov musí být regulován s omezením frekvence a minimálního a maximálního věku“, jsou rovněž zakázány některé chovatelské postupy, například příbuzenská plemenitba (chov mezi rodiči a potomky, mezi sourozenci).

Rada EU k tomu nicméně doplnila, že příbuzenskou plemenitbu lze využít jedině k zachování místních plemen s omezeným genetickým fondem. Zakázáno by mělo být bolestivé mrzačení, jako je kupírování uší, kupírování ocasů či odstraňování drápů, jestliže nebude nařízeno veterinářem. Zvířata pak například musí mít zajištěný dostatek čisté a čerstvé vody, dostatek potravy a psi musí mít denně přístup do venkovního prostoru, nebo musí být denně venčeni. Členské státy ve své pozici upřesnily, že se to týká psů starších 12 týdnů.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek