EU kvůli politice gruzínské vlády pozastavila přístupový proces této země

Evropská unie kvůli politice gruzínské vlády pozastavila přístupový proces této země. V závěrech čtvrtečního summitu dali premiéři a prezidenti zemí unie také najevo „vážné znepokojení“ týkající se aktuálního vývoje v kavkazské zemi, která se stala kandidátským státem teprve v prosinci.

Trnem v oku sedmadvacítce je především zákon o zahraničním vlivu, který gruzínský parlament schválil koncem května navzdory masovým protestům. Podle kritiků je inspirovaný Ruskem a představuje omezení svobody slova a tisku.

„Evropská rada vyzývá gruzínské úřady, aby objasnily své záměry a změnily současný postup, který ohrožuje cestu Gruzie do EU a de facto vede k zastavení přístupového procesu,“ stojí v závěrech summitu.

Země sedmadvacítky Gruzii také vyzvaly „k zastavení množících se případů zastrašování, vyhrožování a fyzických útoků na představitele občanské společnosti, politické představitele, občanské aktivisty a novináře“. Zároveň připomněly, že respektování hodnot a zásad, na nichž je EU založena, je nezbytné pro každou zemi, která usiluje o členství, a apelovaly na to, aby podzimní parlamentní volby byly svobodné a spravedlivé.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek