Von der Leyen, Costa a Kallas. Lídři EU se dohodli na obsazení nejvyšších unijních postů

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie ve čtvrtek během zasedání Evropské rady navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyen. Novým předsedou Evropské rady bude portugalský premiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie estonská premiérka Kaja Kallas. Premiér Petr Fiala za Českou republiku nominace podpořil.

Nominace Ursuly von der Leyen do čela Evropské komise i Kaji Kallas do role Vysoké představitelky Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku musí ještě potvrdit Evropský parlament. Kallas bude zároveň místopředsedkyní Komise.

O tom, že bylo o nominacích dosaženo dohody, která vychází z výsledku nedávných evropských voleb, spekulovala média již před pár dny. Včerejší vrcholná schůzka v Bruselu měla tuto dohodu jen formálně potvrdit.

Český premiér nominace na nejvyšší posty v EU podpořil. „Myslím, že to je rozhodnutí, které je pro Českou republiku dobré, já jsem toto rozhodnutí podpořil, všechny tři osobnosti znám, mají k České republice dobrý vztah a mám s nimi dobré pracovní zkušenosti,“ dodal na adresu Ursuly von der Leyen, Kaji Kallas i Antónia Costy.

„Pro Českou republiku je klíčové, aby rozložení respektovalo nejen politickou, ale i geografickou rovnováhu,“ uvedl Fiala. „Jména, která byla dosud navržena, tato kritéria splňují,“ dodal český premiér.

Zdroj: Evropská rada, ČTK
Foto: Evropská rada

Sdílet tento příspěvek