Univerzita Karlova získala evropský grant na podporu mladých vědců

Univerzita Karlova získala evropský grant na podporu mladých vědců. Podpoří 20 výzkumných stáží mladých vědců v délce 30 měsíců. Odborníci se ve svých výzkumech budou soustředit na udržitelnost. Univerzita na projekt Charleston dostala grant ve výši 60 milionů korun, celkový rozpočet projektu je 120 milionů korun, informovala v tiskové zprávě.

Stáže jsou určené pro mladé vědce, postdoktorandy, kteří mají dlouhodobou zahraniční zkušenost ve výzkumu. Postdoktorandi jsou na Univerzitě Karlově akademičtí nebo vědečtí pracovníci, kteří mají s univerzitou pracovní poměr na dobu určitou, zpravidla jeden až tři roky, a kteří dosáhli akademického titulu Ph.D. před maximálně osmi lety. Součástí výzkumných pobytů budou i povinné stáže mladých vědců v soukromých firmách nebo státních institucích. Univerzita tak chce podpořit přenos znalostí mezi akademickou půdou a firmami.

Mladí vědci se ve svých výzkumech zaměří na udržitelnost. Kromě životního prostředí do této oblasti podle školy patří i kvalitní vzdělávání, rovné příležitosti, zdraví nebo například inovace. Mladí vědci budou moci využít i rozsáhlou nabídku vzdělávání nebo mentoringový program, uvedla škola.

První výzva pro podávání žádosti o financování tohoto pobytu na UK bude vypsaná počátkem roku 2025, uvedla škola. Polovinu rozpočtu projektu tvoří příspěvek Evropské komise z výzvy Akce Marie Skłodowska-Curie (MSCA) na spolufinancování regionálních, národních a mezinárodních programů (COFUND). Akce Marie Skłodowska-Curie je stipendijní program EU podporující pěti typy grantů kariérní rozvoj mladých výzkumníků.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek