Maďarský premiér Orbán poprvé od ruské invaze přicestoval do Kyjeva

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022 přicestoval do Kyjeva. V ukrajinské metropoli má jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským o šancích na uzavření míru a o aktuálních problémech v maďarsko-ukrajinských vztazích, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na mluvčího šéfa maďarské vlády Bertalana Havasiho.

Návštěva se uskutečňuje den poté, co se Maďarsko ujalo půlročního předsednictví v Radě Evropské unie. Budapešť byla poslední dobou terčem kritiky kvůli blokování téměř veškeré pomoci určené Ukrajině, na které se ostatní členské státy shodly.

Od ruského vpádu na ukrajinské území v únoru 2022 Orbán Ukrajinu ještě nenavštívil. Zároveň patří k několika málo západním lídrům, kteří se od invaze setkali s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Orbán se v Kyjevě sejde s vysokými ukrajinskými představiteli, včetně prezidenta Zelenského, s nímž před pár dny mluvil na summitu EU v Bruselu. Zelenskyj na vrcholné schůzce vyzval lídry všech zemí EU, aby nadále poskytovali vojenskou pomoc Ukrajině, která se brání ruské agresi.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská rada

Sdílet tento příspěvek