Francie se připravuje na rozhodující druhé kolo předčasných parlamentních voleb

Francie se připravuje na druhé kolo předčasných parlamentních voleb, které se uskuteční v neděli 7. července. Prezident Emmanuel Macron je vyhlásil nečekaně po neúspěchu jeho strany v evropských volbách na začátku června. V prvním kole získala nejvíce hlasů nacionalistická strana Národní sdružení.

Evropská média uvádějí, že nedělní první kolo parlamentních voleb ve Francii znamenalo ponížení pro prezidenta Emmanuela Macrona a zlom v postoji voličů ke krajní pravici. Podle médií je nepravděpodobné, že Macron ve druhém kole zabrání vítězství nacionalistické strany Národní sdružení. Země tak pravděpodobně vstoupí do období politické nestability.

Prezident Macron se rozhodl rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby před třemi týdny po neúspěchu své strany Obnova a vítězství krajně pravicového Národního sdružení v eurovolbách. Nedělní hlasování však Macronovi nepřineslo lepší výsledek: Národní sdružení a jeho spojenci získali 33 procent hlasů, levicová koalice 28 procent a Macronův tábor jen 20 procent hlasů. O většině mandátů se rozhodne až v druhém kole. Podle deníku Libération se Macron snažil posílit svou vládní pozici, ale místo toho si situaci ještě více zkomplikoval. Prezentoval se jako záruka stability, ale voliči ho vnímají jako odpovědného za současný chaos. Požadoval jasnou většinu, aby mohl vládnout v klidu a harmonii, ale voliči mu jen zvýšili jeho politickou izolaci.

Rozhodující druhé kolo čeká Francii v neděli 7. července. Francouzský premiér Gabriel Attal a lídr krajně levicové strany Nepodrobená Francie Jean-Luc Mélenchon po prvním kole voleb vyzvali kandidáty z jejich táborů, kteří skončili na třetích místech, aby odstoupili. Cílem bylo snížit šance kandidátů Národního sdružení ve druhém kole. Podobný krok učinil i šéf strany Horizonty Édouard Philippe. Výzvu poslechlo více než 200 kandidátů, z toho více než polovina byla z levicového bloku a asi třetina z provládního tábora.

Podle středečního průzkumu společnosti Harris Interactive má Národní sdružení šanci získat mezi 190 a 220 křesly, což je méně než 289 potřebných pro většinu v Národním shromáždění. Šéf Národního sdružení a kandidát na premiéra Jordan Bardella však opakovaně zdůrazňoval, že chce vládnout pouze s většinovou vládou, protože menšinový kabinet by podle něj byl neefektivní.

Volební program Národního sdružení je zaměřen na omezení imigrace, zpřísnění zákonů a přehodnocení ústavy i evropských smluv. Strana chce upřednostnit zájmy Francouzů, zajistit sociální dávky pouze těm, kteří v zemi pracovali minimálně pět let, a zlepšit kontroly na schengenských hranicích. Národní sdružení také navrhuje omezit zdravotní péči pro imigranty pouze na akutní případy a změnit pravidla pro udělování občanství, které by měly získat jen děti, jejichž alespoň jeden rodič je Francouz.

Levicový blok se v kampani zaměřuje na zvýšení minimální mzdy o 200 eur na 1600 eur čistého měsíčně. Dále prosazuje progresivnější zdanění příjmů, desetiprocentní navýšení příspěvků na bydlení a zastropování cen energií a základních potravin.

Vládní tábor se soustředí na zastavení krajní pravice a slibuje, že do roku 2027 nezvýší daně, bude nadále podporovat Ukrajinu proti ruské agresi a zvýší obranný rozpočet. Z ekologických opatření plánuje výstavbu 14 nových jaderných reaktorů, snížení používání pesticidů o polovinu do roku 2030 a podporu dlouhodobých pronájmů elektromobilů.

Jak funguje francouzský dvoukolový systém?
Aby kandidát získal jedno z 577 křesel v Národním shromáždění v prvním kole, musí získat více než 50 % odevzdaných hlasů, což představuje alespoň 25 % registrovaných voličů. To se stává jen zřídka, ačkoli vysoká účast v roce 2024 vedla k tomu, že počet kandidátů, kteří vyhráli v prvním kole, prudce vzrostl na 80. Pokud žádný kandidát v obvodu tohoto nedosáhne, postoupí do druhého kola dva nejvýše umístění kandidáti a kdokoli, kdo získal alespoň 12,5 % z celkového počtu registrovaných voličů. Ve druhém kole je zvolen kandidát, který získá nejvíce hlasů.

A jak to funguje v praxi?
Dvoukolový systém je vysoce nepoměrný a uměle zvýhodňuje větší strany. Při účasti 65 % to znamená, že k postupu do druhého kola by strany musely získat podporu téměř 20 % oprávněných voličů. V nedávných parlamentních volbách byla účast výrazně nižší, což znamená, že v téměř každém obvodu postoupili do druhého kola jen dva kandidáti a počet tří- nebo čtyřcestných soubojů byl velmi nízký.

Význam pro EU

Francie, jako jedna z klíčových zemí Unie, má potenciál ovlivnit politický směr a stabilitu celé EU. Politická nestabilita nebo změny v politickém vedení Francie by mohly vést k rozkolísání evropské jednoty, což by mohlo mít důsledky jak na jednotný evropský postup v otázkách jako je migrace a bezpečnost, tak na ekonomiku a vnější politiku EU.

Zdroj: ČTK, Le Figaro, The Guardian, Profimedia

Sdílet tento příspěvek