Nový šéf britské diplomacie zamířil na první návštěvu v zahraničí do Německa

Nový šéf britské diplomacie David Lammy zamířil na první zahraniční návštěvu do Německa. V Berlíně jednal například o budoucnosti vztahů mezi Británií a EU či o válce v Pásmu Gazy. Včera navštívil také Polsko a Švédsko.

V Berlíně se Lammy v sobotu setkal s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou. Podle německé diplomacie oba ministři jednali o způsobech, „jak by se mohlo Spojené království přiblížit k Evropské unii“. Podle Lammyho se rozhovory týkaly také hrozeb, kterým čelí Německo a Británie, či podpory Ukrajině, která se brání ruské invazi. „Pro Spojené království nadešel čas, aby obnovil vazby s vnějším světem,“ uvedl Lammy.

Lammy v Berlíně podle agentury Reuters řekl, že britská vláda chce zastávat vyrovnaný postoj ohledně konfliktu v Pásmu Gazy. Londýn podporuje snahy o dosažení příměří a propuštění rukojmích. „Vyvinu veškeré diplomatické snahy k dosažení tohoto příměří,“ uvedl nový britský ministr zahraničí.

Po vítězství labouristů v pátečních parlamentních volbách nahradil Lammy v čele britské diplomacie konzervativního expremiéra Davida Camerona. Konflikt v Pásmu Gazy měl podle agentury Reuters dopad i na páteční hlasování a labouristé zaznamenaly volební ztráty v oblastech, kde jsou silné islámské komunity. Na celostátní úrovní však strana, která byla 14 let v opozici, zaznamenala úspěch a získala v dolní komoře parlamentu rozsáhlou většinu.

V neděli navštívil Polsko a Švédsko, kde jednal o spolupráci v rámci Severoatlantické aliance či o válce na Ukrajině.

Zdroj: ČTK, BBC

Sdílet tento příspěvek