EU zmrazila miliardovou pomoc gruzínské armádě kvůli zhoršení vztahů

Evropská unie zmrazila vojenskou pomoc Gruzii ve výši 30 milionů eur (757 milionů korun), uvedl dnes na tiskové konferenci v Tbilisi podle agentury Reuters unijní velvyslanec v této kavkazské zemi Pawel Herczyński. EU podle něj bude postupně snižovat i další pomoc v důsledku zhoršení vztahů, které nastalo, když gruzínská vláda v květnu schválila kontroverzní zákon o zahraničním vlivu.

„Peníze, které jsme plánovali převést gruzínskému ministerstvu obrany, což je 30 milionů eur, jsme prozatím zmrazili. A to je teprve první krok. Budou následovat další,“ uvedl Herczyński.

Evropská unie už kvůli zákonu o zahraničním vlivu pozastavila přístupový proces s touto zemí. Unijní lídři také už dříve dali najevo „vážné znepokojení“ týkající se vývoje v kavkazské zemi, která se stala kandidátským státem teprve v prosinci. Diplomacie EU pak dodala, že norma je v rozporu se základními zásadami a hodnotami bloku.

Kritizovaný zákon o zahraničním vlivu schválil koncem května gruzínský parlament. Podle odpůrců je inspirovaný Ruskem a představuje omezení svobody slova a tisku. Proti jeho přijetí několik týdnů demonstrovaly v Gruzii desetitisíce lidí.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek