Apple se díky zpřístupnění platební technologie konkurentům vyhnul pokutě od EU

Evropská komise přijala závazky amerického technologického podniku Apple ohledně zpřístupnění jeho technologie pro mobilní platby konkurenci. Komise o tom včera informovala v tiskové zprávě. Firma Apple se tak vyhnula vysoké pokutě za porušování pravidel hospodářské soutěže, napsala agentura DPA.

Společnost Apple se zavázala, že konkurenci zpřístupní svou technologii pro mobilní platby tap-and-go. K té měla dosud přístup pouze její platební služba Apple Pay. „Tyto závazky řeší obavy komise ohledně hospodářské soutěže související s tím, že společnost Apple odmítala poskytnout konkurentům přístup ke standardní technologii používané k bezkontaktním platbám telefony iPhone v obchodech,“ uvedla Komise.

Komise předloni Apple obvinila, že omezováním přístupu konkurentů k technologii potřebné pro placení telefony iPhone zneužívá svou dominantní pozici. Začátkem letošního roku pak společnost Apple nabídla komisi ústupky, aby obvinění urovnala. Tyto závazky budou podle Komise platit deset let a jejich dodržování bude podléhat kontrole.

„Od nynějška budou konkurenti schopni efektivně soupeřit se službou Apple Pay u mobilních plateb telefony iPhone v obchodech,“ uvedla místopředsedkyně Komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž. „Spotřebitelé tak budou moci vybírat z širší nabídky bezpečných a inovativních mobilních peněženek,“ dodala.

Letos v březnu dostala společnost Apple od Evropské komise pokutu 1,84 miliardy eur (téměř 47 miliard Kč). Komise totiž dospěla k závěru že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store. Pro Apple to byla první pokuta, kterou od antimonopolního orgánu Evropské unie dostal.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek