Volba předsedkyně Evropské komise se uskuteční příští čtvrtek

Volba šéfky Evropské komise, kterou se má znovu stát Ursula von der Leyenová, se uskuteční příští týden ve čtvrtek ve 13:00 ve Štrasburku na ustavující schůzi nového Evropského parlamentu. Vyplývá to z agendy pro zasedání, kterou podle zdrojů ČTK včera schválila takzvaná Konference předsedů EP. Konference předsedů se skládá ze současné šéfky EP Roberty Metsolaové a nových šéfů jednotlivých parlamentních frakcí.

První zasedání nového europarlamentu, ve kterém bude 720 europoslanců, z toho 21 českých, začne v úterý 16. července v 10:00 volbou nové předsedkyně či předsedy EP. Ta může mít několik kol, následně se během odpoledne uskuteční i volby místopředsedů. Na předsedkyni EP opět kandiduje Roberta Metsolaová, na 14 místopředsedů navrhly své kandidáty jednotlivé frakce.

Ve středu se uskuteční volba pěti kvestorů. Ti jsou většinou pověřeni administrativními a finančními záležitostmi týkajícími se přímo poslanců a chodu parlamentu, jsou členy předsednictva s poradním hlasem. Pět kvestorů spolu s předsedou a 14 místopředsedy tvoří vedení Evropského parlamentu.

Ve čtvrtek v 9:00 je naplánován projev šéfky Evropské komise Ursuly von der Leynové, která by chtěla získat druhý mandát v čele unijní exekutivy. Následovat bude debata s europoslanci. Samotná tajná volba začne ve 13:00. Lidovecká frakce EPP, frakce socialistů a demokratů (S&D) a liberálové z Renew Europe (Obnova Evropy), na jejichž podporu šéfka EK spoléhá, mají spolu v nově zvoleném Evropském parlamentu zhruba 400 mandátů. Von der Leyenová potřebuje 361 hlasů. V tajném hlasování pro ni však zřejmě část poslanců z těchto tří frakcí ruku nezvedne. Šéfka Evropské komise se tak v uplynulých dnech snažila získat přízeň europoslanců i z dalších klubů, například z frakce Zelených.

Jestliže šéfka EK podporu nezíská, bude se muset uskutečnit mimořádný summit EU, kde unijní lídři vyberou do nejvyšší pozice v EU jiného kandidáta. Podle informací ČTK se už i na tuto variantu v Bruselu připravují a možné setkání unijních prezidentů a premiérů by se mohlo uskutečnit v týdnu od 22. července.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek